Κόσμος|23.03.2022 15:26

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι αποκάλυψαν γιατί θέλουν την Μαριούπολη και οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται στο πεδίο

Newsroom

Συνεχίζεται για 28η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μάχες μαίνονται στο πεδίο. Οι Ρώσοι αποκαλύπτουν για πρώτη φορά επισήμως για ποιον λόγο επιθυμούν την κατάληψη της Μαριούπολης, την οποία χτυπούν για εβδομάδες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να παίζει το δικό της διπλωματικό παιχνίδι και δεν στέλνει τους S-400 στο Κίεβο για να ενισχύσει την αεράμυνα του. Την ίδια ώρα ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι αντεπιτίθεται.

Η κατάληψη της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει ασφαλή χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.

Όταν ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, υπογράμμισε ο Στεπάνοφ στο πρακτορείο Ria.

Ο στρατηγός Σερ Άντριαν Μπραντσου, πρώην αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των συμμάχων του ΝΑΤΟ, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι οι Ουκρανοί «συνεχίζουν να επιδεικνύουν απίστευτο θάρρος και κρατούν τους Ρώσους σε πολλά σημεία». Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη στο νότο, λέει ότι φαίνεται απίθανο να σταματήσουν χωρίς να έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη ώστε να εξασφαλίσουν τη χερσαία σύνδεση με την Κριμαία. Η εκτίμηση του Βρετανού στρατιωτικού είναι ότι ο Πούτιν θέλει πολύ να δει μια αλλαγή κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Σε ποια σημεία αντιστέκονται οι ουκρανικές δυνάμεις;

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται με επιτυχία σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας. Η κατάσταση στο έδαφος παραμένει ρευστή.

Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ανακαταλάβει το Μακάριβ, το οποίο είναι μια πόλη περίπου 40 μίλια δυτικά του Κιέβου. Οι ουκρανικές σημαίες κυματίζουν και πάλι εκεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν στην αγροτική πόλη Βοζνεσένσκ, όπου ένας συνδυασμός εθελοντών και ουκρανικών στρατευμάτων επέφερε πλήγμα στα ρωσικά σχέδια. Πρώτα ανατίναξαν τη γέφυρα και στη συνέχεια κατάφεραν να απωθήσουν τον στρατό εισβολής, έως και 100 χιλιόμετρα, προς τα ανατολικά.

Δεν θα στείλουμε S-400 στο Κίεβο, λέει η Άγκυρα

Η Τουρκία δεν συζητά την εγκατάλειψη των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν στις αρχές Μαρτίου ανεπίσημα με την Τουρκία τη δυνατότητα μεταφοράς των S-400 στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα τερμάτιζε τις κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα ήρε τον αποκλεισμό της Άγκυρας από τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα συζήτησης. Το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα κατά το παρελθόν και τώρα απλώς συνεχίζουμε (τη συνεργασία με τη Ρωσία)», φέρεται να είπε ο Ντεμίρ σε συνέντευξή του, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestiya.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επιθετικά όπλα από τη Δύση

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας είναι πια ανελέητοι και καθημερινοί, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων όλο και αυξάνει, με το Κίεβο να ζητά «επιθετικά όπλα» από τη Δύση. Ειδικότερα, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τους Δυτικούς να δώσουν στη χώρα του «επιθετικά όπλα», «ένα μέσο αποτροπής» απέναντι στη Μόσχα, μία μέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα επικεντρωθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ο Ζελένσκι θα συμμετέχει μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι πολίτες μας κρατούν γερά επιδεικνύοντας υπεράνθρωπο θάρρος, αλλά κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς επιθετικά όπλα, χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο αποτροπής», δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, το βράδυ της Τρίτης.

«Χωρίς ένα πρόγραμμα του είδους "Lend-lease" δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», εκτίμησε έπειτα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμών που είχαν συστήσει οι ΗΠΑ στις αρχές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για να βοηθήσουν στρατιωτικά τις συμμαχικές τους χώρες.

Όπως πρόσθεσε, «Είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας για καιρό χωρίς ένα αξιόπιστο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανό να καταρρίπτει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους του εχθρού».

Ωστόσο, «δεν μας δίνουν τέτοιους», κατήγγειλε. «Όπως δεν μας δίνουν αεροπλάνα», πρόσθεσε, αίτημα το οποίο προς το παρόν απορρίπτει η Δύση που δεν επιθυμεί να παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, φοβούμενη πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει εξάπλωση της σύγκρουσης. «Αυτός ο φόβος για την κλιμάκωση είναι κατανοητός, αλλά δεν θα βοηθήσει» τόνισε στο τέλος ο Γερμάκ.

Σημειώνεται πως η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι πολύ δύσκολη σε πολλές ουκρανικές πόλεις, κυρίως στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100.000 άμαχοι, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά το πρωί της Τρίτης, όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές, όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Συγκεκριμένα, πυρά του πυροβολικού έπεσαν νωρίς σήμερα το πρωί στη συνοικία Νίβκι, η οποία βρίσκεται στο τμήμα του Κιέβου το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου. Ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, πολλές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από τα θραύσματα, ενώ έσπασαν τζάμια σπιτιών και βιτρίνες καταστημάτων. Από τον βομβαρδισμό τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Ο εχθρός βομβάρδισε εκ νέου (...) Η συνοικία Σεβτσενκίβσκι έγινε στόχος πληγμάτων το πρωί. Οι διασώστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σημείο προσπαθώντας να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε σπίτια και ψηλές πολυκατοικίες», αναφέρεται.

«Μόλις είχα επιστρέψει μέσα, αφού είχα βγει για να καπνίσω όταν ξαφνικά "μπουμ", κατέρρευσε η οροφή», είπε ο Βολοντίμιρ Οχριμένκο που διαμένει σε ένα από τα σπίτια που επλήγησαν. «Έχασα για λίγο τις αισθήσεις μου, προτού σηκωθώ. Ήμασταν τρεις, με την αδελφή μου και τον σύζυγό της, στο σπίτι που μοιραζόμαστε δύο οικογένειες (...) κανείς δεν σκοτώθηκε», συμπλήρωσε ο συνταξιούχος.

«Μόλις που πρόλαβα να πάρω κάποια έγγραφα και να βγω, προτού το σπίτι πάρει φωτιά», είπε από πλευράς της η αδελφή του.

Μόσχα: Η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε μία ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει επισήμως μια πρόταση για την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε», σχολίασε ο Λαβρόφ στο προσωπικό και στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

«Αυτή θα είναι η ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, την οποία όλοι, όχι μόνο έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν, αλλά έχουν πει ότι δεν θα πρέπει να συμβαίνει και στη θεωρία», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο πως παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες κάνοντας προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία, από πλευράς της, έχει δηλώσει πρόθυμη να διαπραγματευτεί αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί τα ρωσικά τελεσίγραφα. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι ουκρανικές Αρχές υπαναχωρούν από τις ίδιες τις προτάσεις τους στις συνομιλίες καθιστώντας δύσκολο να επιτευχθεί πρόοδος.

«Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, είναι δύσκολες επειδή η ουκρανική πλευρά... διαρκώς αλλάζει άποψη και υπαναχωρεί από τις ίδιες τις προτάσεις της», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα τις συνομιλίες με τη Ρωσία δύσκολες και κάποιες φορές συγκρουσιακές.

Στις Βρυξέλλες ο Μπάιντεν

Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εν όψει του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη.

Επίσης, αναμένονται ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Τέλος, ο Μπάιντεν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία, χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

πόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαΜαριούπολη