Κόσμος|24.03.2022 17:19

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι χώρες της G7 και της ΕΕ θα εμποδίσουν τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει αποθέματά της σε χρυσό

Newsroom

Κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας θα επιβάλουν οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να εμποδιστεί η Μόσχα από το να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Είναι «σαφές ότι κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει χρυσό σε σχέση με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καλύπτεται από τις ισχύουσες κυρώσεις», αναφέρει ο Λευκός Οίκος την ώρα που στις Βρυξέλλες διεξάγονται μία σειρά Συνόδων Κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάμεσά τους μία Σύνοδος της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εξήγηγησε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, «Θέλουμε να αποκλείσουμε κάθε δυνατότητα για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον χρυσό της για να υποστηρίξει το νόμισμά της», δηλαδή το ρούβλι.

Στη συνέχεια τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, πως η Μόσχα διαθέτει «σημαντικό» απόθεμα χρυσού και ότι το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών αποθεμάτων της Ρωσίας.

Η ίδια πηγή έδωσε τη διαβεβαίωση πως οι χώρες της G7 είναι «ενωμένες» στη θέση ότι «οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολυεθνικοί θεσμοί δεν πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με τη Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να τοποθετηθούν στο πλαίσιο της έντονης συζήτησης για τη συμμετοχή ή μη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδονησία, σχήμα που περιλαμβάνει τις δυτικές δυνάμεις και τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες.

Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει ήδη δηλώσει πως ο Πούτιν έχει τη θέση του στη Σύνοδο αυτήν, παρά τις προτάσεις για αποκλεισμό του.

«Δεν θα δεχόμαστε πλέον πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για παραδόσεις αερίου στην ΕΕ»

Χθες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία πλέον δεν θα δέχεται πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μία εβδομάδα στις ρωσικές Αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα πληρωμής σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μίας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τέλος, Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν «μέσα σε μία εβδομάδα» το νέο σύστημα που πρέπει να είναι «σαφές, διαφανές» και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος».

Ουκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςχρυσόςΡωσίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηG7Βλαντίμιρ Πούτιν