Κόσμος|24.03.2022 19:58

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπάιντεν: Θα απαντήσουμε αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Newsroom

Σαφές μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Τζο Μπάιντεν να διαμηνύει ότι αν η Μόσχα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται εδώ και ένα μήνα, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν. 

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των G7 στις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε περισσότερα από 400 φυσικά και νομικά πρόσωπα που «τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή», συμπεριλαμβανομένων 300 μελών του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις επιδιώκουν να "αυξήσουν σταθερά" τον όγκο του στρατιωτικού υλικού που προμηθεύουν στην Ουκρανία, είπε, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Μπάιντεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Ο Πούτιν πόνταρε στη διάσπαση του ΝΑΤΟ... ήταν σαφές για μένα ότι δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη συνοχή.»

"Το ΝΑΤΟ ποτέ, μα ποτέ δεν ήταν πιο ενωμένο από ό,τι είναι σήμερα. Ο Πούτιν παίρνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σκόπευε να έχει ως συνέπεια της εισόδου του στην Ουκρανία", ανέφερε. 

Ερωτηθείς σχετικά με την απειλή των χημικών όπλων, ο πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν εάν ο κ. Πούτιν τα χρησιμοποιούσε, αλλά "η φύση της απάντησης θα εξαρτιόταν από τη φύση της χρήσης".

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θα πρέπει να διαγραφεί από την G20 - ένα θέμα που έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες.

Προειδοποίηση σε Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά, πυρηνικά όπλα - Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των G7

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι ηγέτες των G7 που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, 24 Μαρτίου, για τη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών, στην ανακοίνωσή τους μετά τη Σύνοδο αναφέρουν ότι «θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια» να φέρουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, «προ των ευθυνών τους».

Οι ηγέτες των G7 αναφέρουν ότι:

  • Παραμένουν ενωμένοι στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας και διατήρηση του διεθνούς δικαίου.
  • Δηλώνουν συγκλονισμένοι και καταδικάζουν τις καταστροφικές επιθέσεις στην Ουκρανία
  • Ζητούν από τις ρωσικές δυνάμεις να παράσχουν αμέσως «ασφαλείς οδούς» για την Ουκρανία ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις
  • Απαιτούν από τις «αρχές της Λευκορωσίας να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να απέχουν από τη χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας»
  • Δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν κριθεί απαραίτητο
  • Εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς η Ρωσία με την επίθεσή της, έχει ήδη «θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων» στην Ουκρανία
  • Προειδοποιούν τη Ρωσία κατά «οποιασδήποτε απειλής ή χρήσης χημικών βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικών υλικών»
  • Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί κατά των κυβερνοεπιθέσεων
  • Ανακοινώνουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη «διεύρυνση» της στήριξης των προσφύγων της Ουκρανάις
  • Κινούνται προς τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια
  • Επιθυμούν να αποφύγουν τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές τροφίμων και καλούν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Οι ηγέτες της G7 προειδοποιούν τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά, πυρηνικά όπλα

Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ανέφεραν σε ανακοίνωση που έδωσε η Ομάδα των Επτά σήμερα στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν.

Όλες οι χώρες δήλωνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, είπαν.

Αναφορικά με την την ενέργεια, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Πρόσθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

Η Δύση έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας όταν κριθεί απαραίτητο, διαμηνύει ο Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

“Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

ΡωσίαΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώραχημικά όπλαΒλαντίμιρ ΠούτινΤζο Μπάιντεν