Κόσμος|27.03.2022 18:36

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στην Τουρκία ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

Μαρία Ζαχαράκη

Στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας-ΟυκρανίαςΌπως ανακοίνωσε, ο Ουκρανός διαπραγματευτής David Arakhamia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκίαστις 28-30 Μαρτίου. 

Ένας γύρος κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα. Έκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.

Nέα επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε το βράδυ της Κυριακής, 27 Μαρτίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Η επικοινωνία των δύο προέδρων πραγματοποιήθηκε ενόψει των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας στο Twitter, Ερντογάν και Πούτιν αναφέρθηκαν στις εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου αλλά και τις διαπραγματεύσεις προκειμένου αυτός να τερματιστεί. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν για τη διεξαγωγή των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε στον ρώσο ομόλογό του την επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό καθώς και για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι δηλώσεις Ακάρ για το ουκρανικό

Σημαντικές δηλώσεις για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και τις σχέσεις με την Ελλάδα έκανε στο μεταξύ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK, ο Χουλουσί Ακάρ την Κυριακή. Ο Τούρκος υπουργός άμυνας δήλωσε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζουν την άδικη προσάρτηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Παράλληλα, για τα F-16, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι ο αίτημα προς τις ΗΠΑ για αγορά και εκσυγχρονισμό των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών έχει υποβληθεί. «Συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μας των ΗΠΑ. Έστειλαν μία αντιπροσωπεία. Οι συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν εποικοδομητικές. Υπάρχει ωστόσο η διάσταση του Κογκρέσου», παραδέχθηκε.

Νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

Για το θέμα της διασποράς ναρκών εκ μέρους της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για αντικρουόμενες πληροφορίες. «Υπήρξαν πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρχουν νάρκες στην περιοχή. Οι αρχές μας είναι σε επιφυλακή. Όλοι το παρακολουθούν, συμπεριλαμβανομένων των ναρκαλιευτικών μας. Υπήρχε αναφορά από ένα εμπορικό πλοίο ότι είδε ένα τέτοιο αντικείμενο. Στην περιοχή στάλθηκε ομάδα κομάντο SAS. Είδε ότι επρόκειτο για κάποιο αντικείμενο, το εξέτασε και διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο είναι μία παλιά νάρκη. Η έρευνά μας συνεχίζεται αλλά ακόμη δεν έχει βγει πλήρες πόρισμα. Σε ποιον ανήκει, πού ανήκει, τί είναι αυτό... Η έρευνα συνεχίζεται. Η νάρκη εξουδετερώθηκε με τη μεταφορά της νάρκης σε ασφαλή ζώνη. Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό αυτή τη στιγμή στο Βόσπορο», καθησύχασε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Τσαβούσογλου: Αποκλείεται να δοθούν τα S-400

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Σάββατο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο θέμα των S-400, ενώ άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με Γαλλία και Ιταλία για προμήθεια και δεύτερου αντι-αεροπορικού συστήματος.

«Τα S-400 έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία. Κάποιος είπε ότι τα S-400 πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία. Αυτό αποκλείεται. Χρειάζεται η Τουρκία περισσότερα συστήματα αεράμυνας; Φυσικά και χρειάζεται! Εάν δεν μπορούμε να το πάρουμε από τους συμμάχους μας, θα απευθυνθούμε σε άλλες πηγές. Τώρα μπορούμε να παράγουμε περισσότερο από το 70% των αναγκών μας με δικά μας μέσα. Θα αποκτήσουμε και σύστημα αεράμυνας. Αλλά εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε και  άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με τους Γάλλους και Ιταλούς ομολόγους του. Τώρα αυτές οι δύο χώρες το κοιτάζουν λίγο πιο σοβαρά το θέμα της συμπαραγωγής στην Τουρκία ή να πουλήσουν τα συστήματα αεράμυνάς τους σε εμάς. Εξετάζουμε κάθε επιλογή. Ωστόσο, η πρώτη μας επιλογή είναι πάντα οι σύμμαχοί μας. Η χώρα μας είναι μια κυρίαρχη χώρα και πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η Ευρώπη, αλλά τί θα κάνουμε αν δεν μας πουλήσει εν τέλει; Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον πρόεδρό μας και του είπε ότι μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας αγοράζοντας από αυτούς, αλλά οι ΗΠΑ και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν λένε το ίδιο. Τι να κάνουμε, να περιμένουμε να πειστούν για τις επείγουσες ανάγκες μας;», είπε.

Η Ουκρανία αντιλήφθηκε ότι δεν θα γίνει μέλος ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φάνηκε να ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις προς την Ουκρανία, προκειμένου να δεχτεί τα αιτήματα της Ρωσίας, συστήνοντας στο Κίεβο να ακολουθήσει μία πιο ισορροπημένη πολιτική.

«Είμαστε διαμεσολαβητές και πρέπει να είμαστε ουδέτεροι. Δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε και τα δύο μέρη να επιλύσουν αυτό το ζήτημα. Στο τέλος θα αποφασίσουν ο Ζελένσκι και ο Πούτιν. Θέλουμε να τους φέρουμε μαζί.

Η Ουκρανία κατάλαβε ότι δεν έγινε και δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Πολλά μέλη είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Η Ουκρανία το κατάλαβε ξεκάθαρα. Η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας . Πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ισορροπίας. Είμαστε και μέλη του ΝΑΤΟ. Συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία σε πολλά δύσκολα ζητήματα. Η Ουκρανία θα πρέπει κι αυτή να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική.

Η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει όλους. Έχουμε άριστες σχέσεις και με τα δύο μέρη. Υπογράψαμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Υπάρχουν 2 χώρες εταίροι εδώ. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους πάντες, όχι μόνο εμάς. Πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό».

«Πρέπει να ψηθεί λίγο η κατάσταση σε Κριμαία και Ντονμπάς»

Αναφορικά με τη -μέχρι στιγμής- άρνηση της Ουκρανίας να αναγνωρίσει ως ρωσικό έδαφος την Κριμαία και το Ντονμπάς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ψηθεί λίγο ακόμα. Υπάρχει μια προσέγγιση, αλλά και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν λεπτομέρειες. Το Ντονμπάς και η Κριμαία είναι πολύ ευαίσθητα θέματα. Ταυτόχρονα με τον πόλεμο, συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, δημιουργείται ένα πιο θετικό περιβάλλον».

Τα σκάφη των ολιγαρχών

Όσον αφορά την πόρτα που έχει ανοίξει η Τουρκία στους λεγόμενους ολιγάρχες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «θα επιτρέψουμε κάθε νόμιμη δραστηριότητα στη χώρα μας και θα αποτρέψουμε κάθε παράνομη αντίστοιχα. Η απάντησή μου είναι πολύ απλή. Δεν συμμετέχουμε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Αν οι Ρώσοι έρχονται στην Τουρκία ως τουρίστες, δεν πειράζει. Αν έρθουν οι Ουκρανοί, πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εφόσον έρχονται στην Τουρκία νόμιμα, δεν υπάρχει πρόβλημα». «Τώρα βλέπουμε ότι είμαστε πιο ενωμένοι γενικότερα. Το είπε και ο πρόεδρος Μπάιντεν. Είδαμε αυτή την αλληλεγγύη με τα μάτια μας στη σύνοδο κορυφής», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

πόλεμοςΡωσίαΤουρκίαδιαπραγματεύσειςειδήσεις τώραΟυκρανία