Κόσμος|28.03.2022 12:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής η Μαριούπολη, «πρέπει να εκκενωθεί πλήρως»

Newsroom

Στα πρόθυρα μίας ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται η Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, κατά την 33η μέρα από την εισβολή της Ρωσίας. Ο δήμαρχος της πόλης τονίζει πως «πρέπει να εκκενωθεί πλήρως», ενώ αναμένονται νέες διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ να βλέπει ως απίθανο το σενάριο να ξεκινήσουν σήμερα και να είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία αναφέρει ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως αυτό είναι απίθανο καθώς οι διαπραγματευτές θα φτάσουν στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε πως η πόλη είναι πλέον στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το Κίεβο δε σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Παγιδευμένοι 160.000 άμαχοι στη Μαριούπολη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, γνωστοποίησε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση και 26 λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος. Η Ρωσία, πάντως, αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να συμφωνηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τους παγιδευμένους αμάχους.

Στο μεταξύ, η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας, Χάνα Μαλιάρ, είπε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Η ίδια συμπλήρωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», ανέφερε συγκεκριμένα η Μαλιάρ, χωρίς να παράσχει λεπτομέρειες για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Αναμένεται ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων

Εν μέσω της δραματικής κατάστασης στη Μαριούπολη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας - όπως το Τσερνίχιβ που έχει μείνει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα- η Ρωσία δε φαίνεται να «κάνει πίσω» και ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αναμένεται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει σήμερα.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ίσως ξεκινήσουν αύριο, Τρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία λέει ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως αυτό είναι απίθανο καθώς οι διαπραγματευτές θα φτάσουν στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, κατά τις διαπραγματεύσεις, θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, γνωστοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος αναφερόμενος στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο διαγγέλματός του.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Στις 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Την Πέμπτη 7 Απριλίου θα μιλήσει τελικώς στη Βουλή των Ελλήνων ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας στην οποία μαίνεται ο πόλεμος από τις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10 - 15 λεπτά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά και τα αγγλικά, θα απευθυνθεί πρόσκληση για να είναι παρόντες και οι 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ενώ η ομιλία Ζελένσκι αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου στις 12 το μεσημέρι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από ορισμένες περιοχές

Ο δήμαρχος του Σλάβουτικ -όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ- είπε σήμερα το πρωί πως τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την πόλη -μετά από αναφορές το Σαββατοκύριακο ότι την κατέλαβαν.

«Έκαναν έρευνα στην πόλη, σήμερα τελείωσαν και έφυγαν. Δεν υπάρχουν (ρωσικά στρατεύματα) στην πόλη αυτή τη στιγμή» δήλωσε συγκεκριμένα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως ορισμένα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από την περιοχή του Κιέβου προς τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το Sky News.

ΟυκρανίαΜαριούποληπόλεμοςΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτινδιαπραγματεύσειςειδήσεις τώρα