Κόσμος|28.03.2022 13:56

Πόλεμος στην Ουκρανία – Τρομακτική καταγγελία: «Ρώσος στρατιώτης σκότωσε άνδρα στο σπίτι του και βίασε τη σύζυγό του μπροστά στο ανήλικο παιδί τους»

Newsroom

Ουκρανή βουλεύτρια, προχώρησε σε τρομακτικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα πεπραγμένα των ρωσικών στρατευμάτων: Κατήγγειλε βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών στον ένα μήνα της εισβολής, διαμηνύοντας πως η Ουκρανία «δεν θα σιωπήσει» για τα εγκλήματα αυτά.

Τρομακτικές καταγγελίες

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η Μαρία Μεζέντσεβα αναφέρθηκε σε μια περίπτωση στο Μπρόβαρυ, ένα ανατολικό προάστιο του Κιέβου, όπου μια γυναίκα βιάστηκε μπροστά στα μάτια του παιδιού της.

Την Τετάρτη, η γενική εισαγγελέας, Ίρινα Βενεντίκοβα, δήλωσε ότι η επίθεση διερευνάται από τις αρχές και η Ουκρανία ενημέρωσε τη Ρωσία ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον στρατιωτικό.

Μιλώντας στην εκπομπή Sophy Ridge του Sky News την Κυριακή, η Μεζέντσεβα δήλωσε: «Ο υπάρχει μια υπόθεση η οποία συζητήθηκε πολύ ευρέως πρόσφατα επειδή έχει καταγραφεί και έχει προχωρήσει [από] το γραφείο του εισαγγελέα, και δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά είναι μια αρκετά τρομακτική σκηνή όταν ένας πολίτης πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός στο σπίτι του σε μια μικρή πόλη δίπλα στο Κίεβο. Η σύζυγός του - λυπάμαι αλλά πρέπει να το πω - βιάστηκε αρκετές φορές μπροστά στο ανήλικο παιδί της».

Μετά την επίθεση, ο στρατιώτης πιστεύεται ότι απείλησε το παιδί, σύμφωνα με τη βουλεύτρια.

Η Μεζέντσεβα, επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι υποθέσεις πρέπει να καταγράφονται, καθώς «πρέπει να αποδοθεί η δικαιοσύνη». Ο βιασμός και η σεξουαλική επίθεση θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Είπε ότι οι περιπτώσεις δεν καταγράφονται επαρκώς και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μεταδώσει τεχνογνωσία σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης των θυμάτων μετά τα εγκλήματα.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα και όχι μόνο αυτή η μία υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε από τον γενικό εισαγγελέα», είπε. «Και φυσικά, αναμένουμε πολλές ακόμη, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν μόλις τα θύματα είναι έτοιμα να μιλήσουν γι' αυτό».

«Γι' αυτό ξέρετε, όταν μιλήσαμε με τον Μπόρις Τζόνσον, όταν θα μιλήσουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών σας, όταν μιλήσαμε με βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, θέσαμε επίσης το θέμα ότι αυτό το επακόλουθο, με το οποίο ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή, το επακόλουθο του πολέμου, πρέπει να ληφθεί πολύ προσεκτικά, πολύ σοβαρά υπόψη και να ληφθεί υπόψη η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου και η εμπειρία άλλων χωρών, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ψυχολόγων και στο πώς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν πραγματικά πάνω από αυτές τις υποθέσεις, να συνεχίσουν μετά, να συνεχίσουν να ζουν».

Τα λόγια της απηχούσαν εκείνα της συναδέλφου της Ουκρανής βουλευτού Λέσια Βασιλένκο, η οποία μίλησε στους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα τον Μάρτιο και δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες επιτίθενται σεξουαλικά και βιάζουν γυναίκες.

Η ίδια είπε: «Η Βάσκογια Βάσκογια είναι η πρώτη φορά που μιλάει για το θέμα: "Έχουμε αναφορές για ομαδικούς βιασμούς γυναικών. Αυτές οι γυναίκες είναι συνήθως εκείνες που δεν μπορούν να ξεφύγουν. Μιλάμε για ηλικιωμένους πολίτες. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες είτε έχουν εκτελεστεί μετά το έγκλημα του βιασμού είτε έχουν αυτοκτονήσει».

πόλεμοςβιασμόςΒρετανίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσία