Κόσμος|28.03.2022 17:04

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους για να δεχθεί πληρωμές σε ρούβλια

Newsroom

Η Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους ώστε να δεχθεί πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα λάβει αποφάσεις σε «εύλογο χρόνο» αν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα, ανακοινώνει το Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε πως θα υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για την πραγματοποίηση αυτών των πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία πλέον δεν θα δέχεται πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μία εβδομάδα στις ρωσικές Αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα πληρωμής σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μίας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μία αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εξετάζεται βίντεο που φαίνεται να δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται Ρώσους αιχμαλώτους

Ο Πεσκόφ ανακοίνωσε επίσης ότι Ρώσοι ερευνητές θα εξετάσουν το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποστηρίζεται πως δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται Ρώσους αιχμαλώτους.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το βίντεο περιέχει «τερατώδεις εικόνες», που πρέπει να αξιολογηθούν νομικά ώστε όσοι συμμετείχαν σε αυτό που χαρακτήρισε βασανιστήρια να καταστούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

Το πρακτορείο Reuters, πάντως, δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο την αυθεντικότητα του βίντεο και επιδιώκει να λάβει την αντίδραση της ουκρανικής πλευράς για το θέμα.

ΡωσίαΟυκρανίαφυσικό αέριοειδήσεις τώραΜόσχαΒλαντίμιρ ΠούτινΝτμίτρι ΠεσκόφΒολοντιμίρ Ζελένσκι