Κόσμος|29.03.2022 07:35

Βόρεια Κορέα: Η ανατριχιαστική αφήγηση πρώην κρατουμένων - Τι λένε για τα όσα βίωναν στις φυλακές κολαστήρια

Newsroom

Πρώην κρατούμενες σε φυλακές της Βόρειας Κορέας περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα βίωναν, στο BBC. Το «έγκλημά» τους; Προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα, ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή. Δεν τα κατάφεραν όμως και οδηγήθηκαν σε φυλακές που αν μη τι άλλο μπορούν να χαρακτηριστούν ως «κολαστήρια».

Βόρεια Κορέα: Η συγκλονιστική αφήγηση πρώην κρατούμενης

Αφού σύρθηκε στο κελί της, η Lee Young-joo διατάχθηκε να καθίσει σταυροπόδι με τα χέρια στα γόνατά της. Δεν της επιτρεπόταν να κινείται για έως και 12 ώρες την ημέρα. Ένα μικρό κούνημα ή ένας σιγανός ψίθυρος προς τους συγκρατούμενούς της τιμωρούνταν αυστηρά.

Είχε περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και της έδιναν μόνο λίγες αλεσμένες φλούδες καλαμποκιού για να φάει. «Ένιωθα σαν ζώο, όχι σαν άνθρωπος», είπε. Είπε στο BBC ότι πέρασε ώρες ανακρίσεων επειδή έκανε κάτι που πολλοί από εμάς θεωρούν δεδομένο - να εγκαταλείψει τη χώρα της. Προσπαθούσε να δραπετεύσει από τη Βόρεια Κορέα το 2007, συνελήφθη στην Κίνα και στάλθηκε πίσω.

Πέρασε τρεις μήνες στο κέντρο κράτησης Onsong στη Βόρεια Κορέα, κοντά στα κινεζικά σύνορα, περιμένοντας να καταδικαστεί. Καθώς καθόταν στο κελί της, άκουγε τους ήχους από τις μεταλλικές μύτες των παπουτσιών του φρουρού που περιπολούσε έξω. Πήγαινε μπρος και πίσω. Καθώς ο ήχος απομακρυνόταν, η Young-joo πήρε την ευκαιρία και ψιθύρισε σε έναν από τους συγκρατούμενούς της. «Συζητούσαμε για σχέδια για άλλη μια αποστασία, σχέδια για συναντήσεις με μεσίτες, αυτές ήταν μυστικές συζητήσεις».

Η φυλακή υποτίθεται ότι απέτρεπε τους ανθρώπους από το να δραπετεύσουν από τη Βόρεια Κορέα - είναι προφανές ότι δεν λειτούργησε στη Young-joo ή στους συγκρατούμενούς της. Οι περισσότεροι περίμεναν να καταδικαστούν για απόπειρα εξόδου από τη χώρα. Αλλά τα σχέδια της Young-joo τελικά έγιναν γνωστά.

«Ο φύλακας μου ζητούσε να έρθω στα κάγκελα του κελιού και να απλώσω τα χέρια μου, και μετά άρχισε να χτυπάει τα χέρια μου με ένα μπρελόκ μέχρι που φούσκωσαν και έγιναν μπλε. Δεν ήθελα να κλάψω από υπερηφάνεια. Αυτοί οι φρουροί θεωρούν προδότες όσους από εμάς προσπάθησαν να φύγουν από τη Βόρεια Κορέα. Μπορούσες να ακούσεις ξυλοδαρμούς σε άλλα κελιά, πιο μακρινά. Εγώ ήμουν στο κελί τρία αλλά άκουγα τους ξυλοδαρμούς από το κελί 10».

Ένα σύστημα καταστολής

Η Young-joo είναι μία από τους περισσότερους από 200 ανθρώπους που συνέβαλαν σε μια λεπτομερή έρευνα του Korea Future σχετικά με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο σωφρονιστικό σύστημα της Βόρειας Κορέας.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση εντόπισε 597 δράστες που συνδέονται με 5.181 παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος 785 κρατουμένων σε 148 σωφρονιστικά καταστήματα. Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και τοποθετηθεί σε μια βάση δεδομένων με την ελπίδα ότι μια μέρα οι υπεύθυνοι θα μπορέσουν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η Βόρεια Κορέα ανέκαθεν αρνιόταν τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το BBC προσπάθησε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της Βόρειας Κορέας για να απαντήσει στην έρευνα αυτή, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Η ομάδα δημιούργησε επίσης ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κέντρου κράτησης Onsong για να μπορέσει ο κόσμος να δει τις συνθήκες με τα μάτια του. Ο συνδιευθυντής του Korea Future στη Σεούλ, Suyeon Yoo, δήλωσε στο BBC ότι το σύστημα φυλακών και η βία στο εσωτερικό του χρησιμοποιείται για την «καταστολή ενός πληθυσμού 25 εκατομμυρίων ανθρώπων».

«Σε κάθε συνέντευξη που διεξάγουμε, γινόμαστε μάρτυρες του πώς αυτό έχει επηρεάσει τις ανθρώπινες ζωές. Μια συνεντευξιαζόμενη έκλαιγε καθώς εξιστορούσε ότι έγινε μάρτυρας της δολοφονίας ενός νεογέννητου μωρού».

Πολλαπλές καταγγελίες για καταχρήσεις

Η Βόρεια Κορέα είναι σήμερα πιο απομονωμένη από τον κόσμο από ποτέ. Η χώρα κυβερνάται από την οικογένεια Κιμ εδώ και τρεις γενιές και οι πολίτες της οφείλουν να δείχνουν πλήρη αφοσίωση στην οικογένεια και στον σημερινό ηγέτη της, τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η πανδημία κορονοϊού έχει φέρει ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα σύνορα. Αυστηρότερες ποινές φυλάκισης έχουν επιβληθεί σε όσους προσπαθούν να ρίξουν μια ματιά στον έξω κόσμο - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρακολουθούν ξένα δράματα ή ταινίες. Το μοτίβο της βίας εντός του συστήματος επαναλαμβάνεται στη μία μαρτυρία μετά την άλλη και στη μία φυλακή μετά την άλλη.

Υπάρχουν πολλαπλές καταγγελίες για βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής επίθεσης. Επιζώντες δήλωσαν επίσης στην οργάνωση ότι εξαναγκάστηκαν να υποβληθούν σε αμβλώσεις. Σε μια περίπτωση στο κέντρο κράτησης της επαρχίας Hamgyong, ένας ερωτώμενος είδε μια συγκρατούμενή του να εξαναγκάζεται σε έκτρωση ενώ ήταν οκτώ μηνών έγκυος. Ισχυρίζεται ότι το μωρό επέζησε, αλλά πνίγηκε σε μια λεκάνη με νερό.

Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαιοσύνη

Η Young-joo καταδικάστηκε τελικά σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκισης. «Ανησυχούσα αν θα ήμουν ακόμα ζωντανή όταν θα τελείωνε η ποινή μου», δήλωσε. «Όταν πηγαίνεις σε αυτά τα μέρη, πρέπει να εγκαταλείψεις την ανθρώπινη υπόσταση για να αντέξεις και να επιβιώσεις», λέει.

Η Saerom ήταν επίσης στο κέντρο κράτησης Onsong το 2007, αλλά θυμάται ότι οι ξυλοδαρμοί στις φυλακές της Κρατικής Ασφάλειας ήταν χειρότεροι. «Σε χτυπούσαν στο μηρό με ένα ξύλινο ραβδί. Μπαίνεις μέσα αλλά βγαίνεις συρόμενος. Δεν μπορούσα να κοιτάξω άλλους ανθρώπους που ξυλοκοπούνταν και αν έστρεφα το κεφάλι μου αλλού με ανάγκαζαν να το κοιτάξω. Σου σκοτώνουν το πνεύμα».

φυλακήειδήσεις τώραβιασμόςβιασμοίφυλακέςΒόρεια Κορέα