Κόσμος|29.03.2022 07:55

Βραζιλία: Επέζησαν στη ζούγκλα του Αμαζονίου μόνοι τους για σχεδόν έναν μήνα

Newsroom

Δύο νεαρά αδέλφια, ηλικίας έξι και οκτώ ετών, διασώθηκαν πρόσφατα αφού επέζησαν ως εκ θαύματος σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μόνα τους στη ζούγκλα του Αμαζονίου στη Βραζιλία.

Ο Glauco και ο Gleison Ferreira Ferreira εγκατέλειψαν το σπίτι της οικογένειας κοντά στο Manicore, στην πολιτεία Amazonas της Βραζιλίας, στις 18 Φεβρουαρίου. Πήγαν στην κοντινή ζούγκλα για να πιάσουν και να κυνηγήσουν μικρά πουλιά, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. Περίπου 260 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ντόπιων και επαγγελματιών διασωστών, τους αναζήτησαν για πάνω από μία εβδομάδα, αλλά με την εποχή των βροχών να καθιστά τη ζούγκλα ακόμη πιο απρόσιτη από ό,τι συνήθως, όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

Παρόλα αυτά, ακόμη και μετά την επίσημη διακοπή των ερευνών στις 26 Φεβρουαρίου, οι ντόπιοι συνέχισαν να αναζητούν τα αγόρια μέσα στην αχανή άγρια φύση και η οικογένειά τους δεν έχασε ποτέ την ελπίδα ότι θα τα έβρισκαν ζωντανά. Ευτυχώς, μετά από 27 ημέρες αγνής αγωνίας, έλαβαν τα νέα για τα οποία προσεύχονταν.

Τελικά ο Glauco και ο Gleison βρέθηκαν από έναν άνδρα που έκοβε ξύλα κοντά στο χωριό Palmeira στο προστατευόμενο καταφύγιο της Lago Capana, περίπου 35 χιλιόμετρα από το σημείο όπου τους είχαν δει για τελευταία φορά. Ο αγρότης φέρεται να «άνοιγε μια διαδρομή στο δάσος όπου έχει φυτεία ξηρών καρπών» όταν άκουσε ένα από τα αγόρια να κλαίει και έσπευσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε εκείνο το σημείο, τα αγόρια - που είναι αυτόχθονες Μουρά - είχαν περιπλανηθεί στη ζούγκλα για σχεδόν ένα μήνα και ήταν σοβαρά υποσιτισμένα και αφυδατωμένα. Το δέρμα τους ήταν καλυμμένο με τσιμπήματα εντόμων και γρατζουνιές από κλαδιά δέντρων, ενώ τα πόδια τους ήταν επίσης γρατζουνισμένα και μελανιασμένα. Μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Μανάους, όπου επανενώθηκαν με τους γονείς τους.

 

«Είναι υποσιτισμένα και έχουν κάποιες λοιμώξεις στο δέρμα, τα αυτιά και την πλάτη», δήλωσε ο παιδίατρος Eugenio Tavares στο CNN Brasil. «Η συχνότητα της αναπνοής είναι φυσιολογική, δεν έχουν βήχα. Τα νεφρά ήταν μια ανησυχία, αλλά τώρα λειτουργούν και πάλι πολύ καλά. Πρέπει να φροντίσουμε τις λοιμώξεις που παραμένουν και την προσεκτική σίτιση για να ξέρουμε αν θα ανεχθούν την προοδευτική διατροφή και θα πάρουν βάρος».

 

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι τα αγόρια δεν είχαν τίποτα να φάνε καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας τους, ενώ άλλες ότι επιβίωσαν πίνοντας νερό από τη βροχή και το ποτάμι και τρώγοντας ένα άγριο φρούτο που ονομάζεται sorva.

«Ο μεγαλύτερος αδελφός είπε ότι (κάποια στιγμή) ο μικρότερος αδελφός δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει, οπότε έπρεπε να πάει να μαζέψει φρούτα για να φάνε. Αλλά έφτασε σε ένα σημείο όπου και ο μεγαλύτερος δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει», δήλωσε στο CNN ένας κοινωνικός λειτουργός που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Το AFP ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αδελφός μετέφερε τον μικρότερο αδελφό του στην πλάτη του για λίγο, αλλά στη συνέχεια δεν μπορούσε πια να περπατήσει ο ίδιος. Για καλή τους τύχη, άκουσαν τον ήχο από δέντρα που κόβονταν σε κοντινή απόσταση και άρχισαν να φωνάζουν για βοήθεια.

Αμαζόνιοςειδήσεις τώραζούγκλαΒραζιλίααδέρφια