Κόσμος|28.03.2022 18:27

Πόλεμος στην Ουκρανία - WSJ: Αναφορές ότι ο Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές δηλητηριάστηκαν

Newsroom

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Ρώσος κροίσος Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο. Σύμφωνα με την πηγή εμφάνισαν ελαφριά συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια και ξεφλούδισμα δέρματος, όμως η υγεία τους δεν προκαλεί ανησυχία. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με το Κίεβο η δηλητηρίαση προκλήθηκε από ενέργεια των «σκληροπυρηνικών» της Μόσχας, ώστε να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφέρει το δημοσίευμα. Πηγή από το περιβάλλον Αμπράμοβιτς σημείωσε ότι δεν είανι σαφές ποιος ευθύνεται.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι διαπραγματευτές που εμφάνισαν τα συμπτώματα είναι τρεις και σε αυτούς περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ. Εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τις υποψίες για δηλητηρίαση και ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα.

Εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιου είδους επίθεση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Ζελένσκι: Ρώσοι επιχειρηματίες πρότειναν να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαίωσε την Κυριακή, 27 Μαρτίου, ότι διάφοροι Ρώσοι επιχειρηματίες πρότειναν να δώσουν χρήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ιδίως για να στηρίξουν τον στρατό της.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως έχει δεχθεί «μηνύματα» από Ρώσους επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ένας στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία. «Είχαμε μηνύματα από εκείνον και από άλλους επιχειρηματίες, με τα οποία προτείνουν "μπορούμε να βοηθήσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε κάτι"», περιέγραψε.

Times: «Ραβασάκι» από Ζελένσκι έδωσε ο Αμπράμοβιτς στον Πούτιν - «Θα τους συντρίψω» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας είχε ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος ενεργεί ως «ειρηνοποιός» και ταξιδεύει σε Κωνσταντινούπολη, Μόσχα και Κίεβο, μεταδίδοντας μηνύματα μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το τελευταίο μήνυμα που μετέφερε φαίνεται να είναι ένα «ραβασάκι» του Ουκρανού προέδρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times που αναμεταδίδει η Daily Mail, ο Αμπράμοβιτς μετέβη στη Μόσχα και παρέδωσε στον Πούτιν ένα χειρόγραφο σημείωμα από τον Ζελένσκι, ο οποίος φέρεται να έγραψε τους όρους υπό τους οποίους θα αποδεχόταν το Κίεβο ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Μάλιστα, όπως γράφει πάντα η βρετανική εφημερίδα, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται πως εξοργίστηκε με αυτό και απάντησε «Πες του ότι θα τους συντρίψω».

Τότε, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ράστεμ Ουμέροφ, Ουκρανό βουλευτή που εκπροσωπεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο. Οι δύο συναντήθηκαν σε ξενοδοχεία της τουρκικής πρωτεύουσας, κάτι που κανόνισε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε χθες ότι έχει δεχθεί «μηνύματα» από Ρώσους επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, που βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

«Είχαμε μηνύματα από εκείνον και από άλλους επιχειρηματίες, με τα οποία λένε "μπορούμε να βοηθήσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε κάτι"», είπε.

Τέλος, σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Wall Street Journal της περασμένης Τετάρτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρομάν Αμπράμοβιτς, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαΡομάν Αμπράμοβιτςδηλητηρίαση