Κόσμος|28.03.2022 20:19

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαιώνει ότι δηλητηριάστηκε - «Δεν έβλεπε για αρκετές ώρες»

Newsroom

Εκπρόσωπος του Ρομάν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος κροίσος εμφάνισε συμπτώματα που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση νωρίτερα τον Μάρτιο, αφού συναντήθηκε με Ουκρανούς διαπραγματευτές.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστήριξε ότι και τρεις Ουκρανοί διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις συνομιλίες για τη λήξη του πολέμου είχαν παρουσιάσει κόκκινα μάτια, συνεχή και επώδυνα δάκρυα και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπο και τα χέρια τους.

Ο Αμπράμοβιτς φέρεται να είναι πλέον καλά, καθώς το περιστατικό συνέβη πριν από αρκετές εβδομάδες, και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος. Όσοι βρίσκονται κοντά στον Αμπράμοβιτς λένε ότι έχει συμμετάσχει σε αρκετές συναντήσεις.

Δημοσιογράφος του Guardian, με ανάρτησή του στο Twitter είπε πως πηγή με άμεση γνώση της υπόθεσης επιβεβαίωσε τις αναφορές της WSJ ότι ο ρώσος ολιγάρχης εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης. Μάλιστα πρόσθεσε ότι  σύμφωνα με την πηγή του, ο Ρώσος ολιγάρχης «έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία».

Το δημοσίευμα της WSJ

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ο Αμπράμοβιτς αλλά και τρεις Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ελαφριά συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια και ξεφλούδισμα δέρματος, όμως η υγεία τους δεν προκαλεί ανησυχία. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με το Κίεβο η δηλητηρίαση προκλήθηκε από ενέργεια των «σκληροπυρηνικών» της Μόσχας, ώστε να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφέρει το δημοσίευμα. Πηγή από το περιβάλλον Αμπράμοβιτς σημείωσε ότι δεν είανι σαφές ποιος ευθύνεται.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι διαπραγματευτές που εμφάνισαν τα συμπτώματα είναι τρεις και σε αυτούς περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ. Εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τις υποψίες για δηλητηρίαση και ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα.

Εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιου είδους επίθεση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Δηλητηρίαση με χημικά βλέπουν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat, που επικαλείται ο Guardian, η επίθεση έγινε στις 3 προς 4 Μαρτίου. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η επίθεση στα θύματα έγινε με χημικό. Σύμφωνα με ειδικούς η δόση της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε ήταν πιθανότατα μικρής ποσότητας και δεν ήταν αρκετή για να σκοτώσει το θύμα ούτε προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον οργανισμό του Αμπράμοβιτς και των διαπραγματευτών. «Πιθανότατα είχε σκοπό να τους τρομάξει», αναφέρεται.

Times: «Ραβασάκι» από Ζελένσκι έδωσε ο Αμπράμοβιτς στον Πούτιν - «Θα τους συντρίψω» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας είχε ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος ενεργεί ως «ειρηνοποιός» και ταξιδεύει σε Κωνσταντινούπολη, Μόσχα και Κίεβο, μεταδίδοντας μηνύματα μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το τελευταίο μήνυμα που μετέφερε φαίνεται να είναι ένα «ραβασάκι» του Ουκρανού προέδρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times που αναμεταδίδει η Daily Mail, ο Αμπράμοβιτς μετέβη στη Μόσχα και παρέδωσε στον Πούτιν ένα χειρόγραφο σημείωμα από τον Ζελένσκι, ο οποίος φέρεται να έγραψε τους όρους υπό τους οποίους θα αποδεχόταν το Κίεβο ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Μάλιστα, όπως γράφει πάντα η βρετανική εφημερίδα, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται πως εξοργίστηκε με αυτό και απάντησε «Πες του ότι θα τους συντρίψω».

Τότε, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ράστεμ Ουμέροφ, Ουκρανό βουλευτή που εκπροσωπεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο. Οι δύο συναντήθηκαν σε ξενοδοχεία της τουρκικής πρωτεύουσας, κάτι που κανόνισε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε χθες ότι έχει δεχθεί «μηνύματα» από Ρώσους επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, που βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

«Είχαμε μηνύματα από εκείνον και από άλλους επιχειρηματίες, με τα οποία λένε "μπορούμε να βοηθήσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε κάτι"», είπε.

Τέλος, σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Wall Street Journal της περασμένης Τετάρτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρομάν Αμπράμοβιτς, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Διαψεύδει αμερικανός αξιωματούχος

Την ίδια ώρα, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, 28 Μαρτίου, ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

πόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώραΡομάν Αμπράμοβιτς