Κόσμος|29.03.2022 20:03

Εμβόλιο Pfizer - τέταρτη δόση: «Ναι» σε δεύτερη αναμνηστική - Ποιους θα αφορά

Newsroom

Οι ρυθμιστικές Aρχές των ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» για μία δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Pfizer και της BioNTech για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, λόγω των ανησυχιών για τη μείωση της ανοσίας στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η έγκριση της τέταρτης δόσης γνωστοποιήθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες την Τρίτη.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε επίσης τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι νέες ενισχυτικές δόσεις -δηλαδή ένας τέταρτος γύρος εμβολίων- που πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση έχουν ως στόχο να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από σοβαρή νόσο και νοσηλεία, σύμφωνα με τις εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω απόφαση έρχεται εν μέσω ανησυχιών των επιστημόνων για την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.2 Όμικρον, η οποία έχει οδηγήσει σε νέες «εκρήξεις» κρουσμάτων Covid-19 σε πολλές χώρες.

«Ενώ αυτή η EUA (έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης) θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας ανάγκης για ορισμένους, εργαζόμαστε επιμελώς για την ανάπτυξη ενός επικαιροποιημένου εμβολίου που όχι μόνο προστατεύει από τα τρέχοντα στελέχη Covid-19, αλλά και παρέχει πιο ανθεκτικές αποκρίσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως οι Pfizer και BioNTech ζήτησαν αρχικά να επιτραπούν οι επόμενες αναμνηστικές δόσεις για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, επικαλούμενες δεδομένα από το Ισραήλ, όπου η τέταρτη δόση έχει λάβει έγκριση για πολλά άτομα άνω των 18.

PFIZERΚορονοϊόςεμβολιασμόςεμβόλιοτέταρτη δόση εμβολίουειδήσεις τώρα