Κόσμος|29.03.2022 20:37

Πόλεμος στην Ουκρανία - Πούτιν σε Μακρόν: «Να καταθέσουν τα όπλα για να δοθεί βοήθεια στη Μαριούπολη»

Newsroom

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη - η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό- θα πρέπει να παραδώσουν τα όπλα ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που είναι εγκλωβισμένοι εκεί.

«Για να βρεθεί λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Με βάση την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μακρόν για «τα μέτρα που λαμβάνει ο ρωσικός στρατός ώστε να παράσχει κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και να εγγυηθεί την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών» στην Ουκρανία.

Επίσης, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές» μεταξύ του Πούτιν και του Μακρόν, καταλήγει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Αυξάνονται οι νεκροί στο Μικολάιβ

Ρωσική ρουκέτα έπληξε σήμερα το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάιβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννιά άνθρωποι και να τραυματιστούν 28, ανακοίνωσαν τοπικές Αρχές.

«Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», είπε ο τοπικός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι το πλήγμα έχει ένα θετικό στοιχείο -δείχνει ότι η Ρωσία έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.

«Σύμφωνα με τις έρευνες (...), οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση» εναντίον αυτού του κτιρίου, «αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 9 νεκροί και 28 τραυματίες», ανακοίνωσε από πλευράς της η Ιρένα Βενεντίκτοβα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Τι συζητήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά οι διαπραγματευτικές ομάδας Ουκρανίας και Ρωσίας συζήτησαν ένα «σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η μη ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία και ο Καναδάς θεωρούνται εγγυητές σε αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα, φαίνεται ότι η Μόσχα δεσμεύτηκε για «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, κάτι που πιθανώς να συνάδει και με την πρόσφατη ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης για το τέλος της πρώτης φάσης των επιχειρήσεων και την έναρξη του δεύτερου μέρους που περιλαμβάνει ουσιαστικά επικέντρωση στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Αν και η πληροφόρηση είναι ακόμα περιορισμένη, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν βρει κοινά σημεία κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή Davyd Arakhamia, οι εγγυήτριες χώρες θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.  «Μεταξύ των εγγυητών βλέπουμε τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Πολωνία, το Ισραήλ», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Όπως μεταφέρει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στη συγκεκριμένη πρόταση.  «Εάν δεχτούμε επίθεση, εάν δεχθούμε στρατιωτική επιχείρηση, πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να καλέσουμε έκτακτη σύνοδο κορυφής. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, οι χώρες θα πρέπει να μας στείλουν στρατιώτες και όπλα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό άρθρο για εμάς. Εάν μπορούμε να προσθέσουμε αυτό το άρθρο, η Ουκρανία θα σταθεροποιήσει το σημερινό καθεστώς της. Στα ξένα κέντρα μας δεν θα υπάρχουν ξένοι στρατιώτες», είπε ο Arakhamia διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πρόταση στην οποία το Κίεβο αναμένει την ρωσική απάντηση. 

Όσον αφορά στο ζήτημα της ουδετερότητας, ο Ουκρανός διαπραγματευτής διαβεβαίωσε ότι θα δεν επιδιώξουν ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Δεν θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, αλλά Κανείς δεν θα μπορεί να μας αποτρέψει από την ένταξη στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνίας. Εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια, θα περάσουμε σε ουδέτερο καθεστώς».

πόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΜαριούποληΕμανουέλ Μακρόν