Κόσμος|29.03.2022 23:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες - Οι αξιώσεις Πούτιν για τη Μαριούπολη μετά τις διαπραγματεύσεις - «Καμία χαλάρωση» στην «αποφασιστικότητα της Δύσης»

Newsroom

Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίζει τον πόλεμο και να θέτει όρους σε σχέση με τον άμαχο πληθυσμό διαμηνύοντας στον πρόεδρο Μακρόν «να καταθέσουν τα όπλα για να δοθεί βοήθεια στη Μαριούπολη» ενώ την ίδια ώρα χώρες όπως οι ΗΠΑ εκφράζουν την αμφιβολία τους για τη στάση της Μόσχας και αποφασίζουν να συνεχίσουν της κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Χαρακτηριστικό των βιαιοτήτων που συνεχίζονται είναι πως την Τρίτη ρωσική ρουκέτα έπληξε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στο Μικολάιβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 22, σύμφωνα στοιχεία των τοπικών Αρχών.

Το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές, με φωτογραφία που αναρτήθηκε από τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ να απεικονίζει μια μεγάλη τρύπα στο πλάι του. «Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», δήλωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πλήγμα έχει ένα θετικό στοιχείο: δείχνει ότι η Ρωσία έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έκανε έκκληση στην Ουκρανία και τη Ρωσία για να καταλήξουν σε ξεκάθαρη συμφωνία αναφορικά με την ασφαλή εκκένωση των αμάχων από τη Μαριούπολη, καθώς οι ζωτικές προμήθειες στην πόλη που πολιορκείται εδώ και σχεδόν έναν μήνα έχουν σχεδόν εξαντληθεί εντελώς.

Πούτιν σε Μακρόν: «Να καταθέσουν τα όπλα για να δοθεί βοήθεια στη Μαριούπολη»

Ενώ η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δραματική, ο Ρώσος πρόεδρος είπε σήμερα στον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη - η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό - θα πρέπει να παραδώσουν τα όπλα ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που είναι εγκλωβισμένοι εκεί.

«Για να βρεθεί λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, με βάση την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μακρόν για «τα μέτρα που λαμβάνει ο ρωσικός στρατός ώστε να παράσχει κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και να εγγυηθεί την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών» στην Ουκρανία.

Συνομιλία Μπάιντεν με Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Τζόνσον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να συνεχίσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση στην «αποφασιστικότητα της Δύσης».

Στη συγκεκριμένη τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας περίπου μίας ώρας, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι «να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία» καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν επίσης πως «δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία χαλάρωση της δυτικής αποφασιστικότητας όσο δεν τερματίζεται η φρίκη που επιβλήθηκε στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Δύση περιμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» όσον αφορά τον περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στο Κίεβο και το Τσερνίχιφ. «Φαίνεται ότι συμφωνούμε ομόφωνα ότι πρέπει να δούμε τι έχουν να προσφέρουν» οι Ρώσοι, πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε από την πλευρά του ότι το καθεστώς του Πούτιν «θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια».

Η αρχή του τέλους του πολέμου ή μια ατέρμονη διαπραγματευτική διαδικασία;

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν νωρίτερα σήμερα συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες ο αντιπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε «ουσιαστικές». Η Ρωσία υποσχέθηκε κυρίως να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στο Κίεβο και τη βορειοανατολική Ουκρανία.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών είπε πως η χώρα του θα δεχόταν να ενστερνιστεί την ουδετερότητα εφόσον δίνονταν διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Υποστήριξε επίσης ότι επαρκούν πλέον οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση κορυφής, μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατόπιν της λήξης των συνομιλιών οι διαπραγματευτικές ομάδας Ουκρανίας και Ρωσίας συζήτησαν ένα «σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η μη ύπαρξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία και ο Καναδάς θεωρούνται εγγυητές σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, φαίνεται ότι η Μόσχα δεσμεύτηκε για «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, κάτι που πιθανώς να συνάδει και με την πρόσφατη ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης για το τέλος της πρώτης φάσης των επιχειρήσεων και την έναρξη του δεύτερου μέρους που περιλαμβάνει ουσιαστικά επικέντρωση στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Αν και η πληροφόρηση είναι ακόμα περιορισμένη, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν βρει κοινά σημεία κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή Davyd Arakhamia, οι εγγυήτριες χώρες θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.  «Μεταξύ των εγγυητών βλέπουμε τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Πολωνία, το Ισραήλ», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Οι αμφιβολίες

Η Ρωσία ανακοίνωσε, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά, ότι θα μειώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο. Η δήλωση αυτή καλωσορίστηκε από την Τουρκία, που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και φιλοξενεί τις συνομιλίες των ρωσικών και ουκρανικών αποστολών διαπραγμάτευσης.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN και είπαν ότι η απομάκρυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κινήσεις της Ρωσίας, αμφισβητώντας τις προθέσεις της.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, Αντόν Γκερασένκο, προχώρησε στην εξής δήλωση, αναφερόμενος στις ρωσικές ανακοινώσεις περί μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ: «Αυτές οι δηλώσεις είναι απόλυτα ψέματα, που έχουν σκοπό να κερδίσουν χρόνο για να ενισχυθούν οι ρωσικές θέσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε τις δικές του αμφιβολίες για τον απώτερο στόχο της Ρωσίας, λέγοντας πως υπάρχουν δύο πράγματα: αυτό που η Μόσχα λέει και εκείνο που κάνει. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, επιλέγουν να εστιάσουν στο δεύτερο, στις πράξεις δηλαδή της Ρωσίας και όχι στις δηλώσεις.

Την ίδια άποψη εξέφρασε η κυβέρνηση της Βρετανίας, καθώς, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η χώρα θα κρίνει τη Ρωσία από «τις πράξεις, όχι από τα λόγια» σχετικά με την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία. Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι υπήρξε «μείωση» στους βομβαρδισμούς της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο, την οποία απέδωσε κυρίως στην απώθηση των ρωσικών επιθέσεων από τους Ουκρανούς.

πόλεμοςΑντονι Μπλίνκενειδήσεις τώραδιαπραγματεύσειςΟυκρανίαΡωσίαΗΠΑΒλαντίμιρ Πούτιν