Κόσμος|30.03.2022 18:55

Τουρκία – Προκλητική απάντηση Σεντόπ σε Τασούλα: Κάποιες μικρές χώρες της ΕΕ είναι τόσο άχρηστες όσο ένα κουτί σπίρτα

Μαρία Ζαχαράκη

«Κάποιες μικρές χώρες, που ούτε όσο ένα κουτί σπίρτα δεν αξίζουν για την Ευρώπη, προσπαθούν να διορθώσουν την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να σταματήσει το δράμα στην Ουκρανία» δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, απευθυνόμενος στους προέδρους του κοινοβουλίου της EE στη Σλοβενία, απαντώντας στον Έλληνα ομόλογό του.

Ο Μουσταφά Σεντόπ υποστήριξε ότι «η ΕΕ είναι όμηρος στα καπρίτσια των μικρών χωρών». «Μια Ευρώπη, της οποίας η πολιτική και στρατηγική διάσταση έχει αποδυναμωθεί με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η οποία κρατείται όμηρος από τα καπρίτσια λίγων μικρών χωρών, έχει αποτύχει να συμπεριλάβει χώρες με μεγάλες γεωστρατηγική σημασία και βάρος, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία.

«Ένας καλεσμένος σας, τον οποίο εσείς προσκαλέσατε, προσπάθησε να διορθώσει την Τουρκία, που εργάζεται σκληρά για να σταματήσει αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ουκρανία που απειλεί την Ευρώπη. Επιχειρείται να συκοφαντηθεί η Τουρκία με μια άδικη, αδίστακτη προσέγγιση. Είναι δέσμιοι στα καπρίτσια κάποιων μικρών χωρών που είναι τόσο άχρηστες για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όσο ένα κουτί σπίρτα. Υποθηκεύετε την προοπτική του μέλλοντος της Ευρώπης και της περιοχής μας στους μικρο-υπολογισμούς που κάνουν κάποιες μικρές χώρες», συμπλήρωσε.

Στο κατώφλι της Ευρώπης ο πόλεμος

Ο Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι «ο πόλεμος είναι στο κατώφλι της Ευρώπης». «Προκειμένου να μην αφήσετε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος και κουλτούρας από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή να εισέλθουν στα εδάφη σας ως μετανάστες, βυθίζετε τις βάρκες, αφήνετε ανθρώπους να πεθάνουν απωθώντας τους πίσω, μετατρέπετε τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών. Τώρα ένα μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης είναι στο κατώφλι σας», υπογράμμισε. 

Απαντώντας στην ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Σεντόπ είπε: «Το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ είναι με την Τουρκία. Με προκλητική προσέγγιση επιτέθηκε στην Τουρκία ο πρόεδρος της βουλής στην ομιλία του. Αυτό είναι σύνηθες των Ελλήνων πολιτικών. Οι εθνικές ταυτότητες χτίζονται πάνω σε μια ισχυρή ιστορία και βασικές αξίες. Η οικοδόμηση της εθνικής ταυτότητας μέσω αντιπολίτευσης είναι αδύναμη και δεν μπορεί να διατηρηθεί. Το Κυπριακό είναι πολύ ξεκάθαρο νομικά. Ως καθηγητής Νομικής, μπορώ να μιλάω για αυτό το θέμα για ώρες».

Υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι η εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο μαζί με την Αγγλία και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου του 1959, η Ελλάδα έσφαξε τους Τούρκους από το 1962 έως το 1974 για να κάνει την Κύπρο ελληνικό νησί. Αξιωματικοί που υποστήριζαν την Ένωση πήγαν στο νησί από την Ελλάδα το 1974 και ξεκίνησαν μια γενοκτονία κατά των Τούρκων. Η Τουρκία επενέβη επίσης και εξασφάλισε την ειρήνη χρησιμοποιώντας τις εξουσίες και τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη συμφωνία του 1959. Δεν έχει χυθεί αίμα στο νησί από το 1974».

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «αν και η εχθρική στάση της Ελλάδας προς την Τουρκία έκανε αρχή τη μη συμμόρφωση με τις διεθνείς συμφωνίες, η Τουρκία παρόλα αυτά επέτρεψε στην Ελλάδα να επιστρέψει στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το 1980 και δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της. Γιατί; Γιατί η Τουρκία έχει πάντα καλές προθέσεις. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα».

Τι είπε ο Τασούλας

«Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία στην Ευρώπη απαιτούν νέες εγγυήσεις και νέες πρωτοβουλίες δεδομένου πως η εισβολή στην Ουκρανία αμφισβητεί όλη τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα.

Η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι θεσμός πανευρωπαϊκού διακοινοβουλευτικού διαλόγου ανωτάτου επιπέδου στην οποία ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Κωνσταντίνος Τασούλας είχε ορισθεί ως κύριος ομιλητής. Ο κ. Τασούλας κατά την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα με τίτλο «H E.E. εγγυήτρια της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας, εντός της επικρατείας της και ευρύτερα» αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση που έχει λάβει η Ελλάδα αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη σταθερή της υποστήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και στο δικαίωμά της για αυτοάμυνα. Στείλαμε αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ έχουμε υποδεχθεί μέχρι τώρα περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες». 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, επεσήμανε ότι «με καθυστέρηση 32 ετών αμφισβητεί την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αμφισβητεί την εθνική υπόσταση και τον αυτοπροσδιορισμό της Ουκρανίας, εν ονόματι του ζωτικού χώρου της δήθεν απειλούμενης χώρας του». «Η Δύση, κουρασμένη από δύο πρόσφατους πολέμους, της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, καλείται να χειριστεί και έναν κυριολεκτικό πόλεμο, έναν πόλεμο που εσφαλμένα νομίζαμε μέχρι σήμερα ότι δεν θα ξαναζούσαμε σε αυτή την έκταση» σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Πάρθηκαν γρήγορα και ενωμένα τέσσερα πακέτα πρωτοφανών περιοριστικών κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής ηγεσίας, οικονομίας, και εμπλεκομένων προσώπων, αυτά όμως πρέπει να εφαρμοστούν από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του ΝΑΤΟ».

«Η εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να εξελιχθεί σε τεράστιο λάθος του Πούτιν. Ήδη έτσι εξελίσσεται. Η Δύση πρέπει να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ήδη τη δέσμευση η χώρα μου να οικοδομήσει και πάλι το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας, ενώ με έμφαση τόνισε ότι «η Δύση πρέπει να στριμώξει άγρια τον Πούτιν ώστε να γίνει γι’ αυτόν ο πόλεμος ανυπόφορος οικονομικά».

ειδήσεις τώραπρόεδρος της ΒουλήςΤουρκίαΚωνσταντίνος ΤασούλαςΕΕκοινοβούλιο