Κόσμος|31.03.2022 13:07

Πόλεμος Ουκρανία - Τσαβούσογλου: Προσπάθειες για συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ουκρανίας σε Τουρκία – Επίσκεψη στο Ισραήλ το Μάιο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι τα ζητήματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη δεν εφαρμόστηκαν πλήρως στο πεδίο.

Μιλώντας στο φιλο-κυβερνητικό κανάλι A Haber, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι προσπαθούν να φέρουν κοντά τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών στην Τουρκία σε μία ή δύο εβδομάδες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια στιγμή επίσκεψη και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης, σημείωσε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου από την αρχή.

«Η οικονομικότερη διαδρομή ενέργειας είναι η Τουρκία»

Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να βρεθεί εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Δεν είναι δυνατό βραχυπρόθεσμα. Αλλά όλοι πιστεύουν τώρα ότι είναι απαραίτητες οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Δηλώνοντας ότι υπάρχει και το έργο TAP, μαζί με το έργο TANAP που εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η αύξηση της παραγωγής μέσω αυτών των αγωγών βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν δύο αγωγοί πετρελαίου που εκτείνονται από το Ιράκ και την περιοχή του Κουρδιστάν προς την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δυστυχώς, ο ένας από αυτούς καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές. Μόνο αυτή που έρχεται μέσω της Περιφερειακής Διοίκησης είναι προς το παρόν σε ενεργή χρήση. Ο άλλος αγωγός πρέπει να επισκευαστεί. Από την άλλη, εδώ γίνεται κατανοητή η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Η οικονομικότερη διαδρομή είναι η Τουρκία», είπε.

«Το φυσικό αέριο σε αυτή την περιοχή σχεδιάζεται να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας με τη σύνδεση των αγωγών. Αλλά είναι δύσκολο να γίνει άμεσα. Το υπουργείο Ενέργειας συζητά για ασφαλέστερες και πιο πρακτικές μεθόδους. Πρέπει να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση. Η Τουρκία θα φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο όταν το φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαγγάριου μεταφερθεί στην Τουρκία το 2023».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στα μέσα Μαΐου με τον υπουργό Ενέργειας. «Θα συζητήσουμε τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών με τον Ισραηλινό ομόλογό μας κατά την επίσκεψη τον Μάιο», είπε.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία»

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι «τα σχόλια ότι η Τουρκία θα μπει στον πόλεμο και ότι θα στείλει στρατεύματα εκεί, δεν ευσταθούν». Ο Τσαβούσογλου είπε ότι δύο στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη που έστειλε η Τουρκία στο Κίεβο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία θα εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού ανοίξει εκ νέου ο ουκρανικός εναέριος χώρος για πτήσεις.

F-16 και κυρώσεις

«Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των F-16 νέας γενιάς και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16 συνεχίζονται και πάνε καλά», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι έχει αρχίσει να επικρατεί πλέον μία αντίληψη για άρση των κυρώσεων προς την Τουρκία στον αμυντικό τομέα, τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και εντός ΕΕ.

https://www.ethnos.gr/tag/17025/romanampramobits

ΟυκρανίαΡωσίαΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραπόλεμος