Κόσμος|01.04.2022 19:19

Πόλεμος Ουκρανία: Το μέγεθος της καταστροφής μεγαλώνει - Τα στοιχεία που «δείχνουν» εγκλήματα πολέμου

Newsroom

Τα πτώματα τουλάχιστον 13 πολιτών εντοπίστηκαν την Παρασκευή κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου έξω από το Κίεβο, αφού τα άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι στρατιώτες. Το μέγεθος της καταστροφής είναι θλιβερό και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, ενώ ανακαλύπτονται στοιχεία που ενδεχομένως επιβεβαιώνουν ότι σημειώνονται εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, από τη Ρωσία.

Μάλιστα, πρόκειται για τον ίδιο δρόμο όπου στις αρχές Μαρτίου Ρώσοι στρατιώτες καταγράφηκαν σε βίντεο να εκτελούν ένα ζευγάρι Ρώσων, αναφέρει η Daily Mail.

Και όσο οι δημοσιογράφοι προχωρούν μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα κοντά στο Κίεβο, αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι στρατιώτες του Βλαντίμιρ Πούτιν -με τον δήμαρχο μίας πόλης να ισχυρίζεται ότι 300 άμαχοι σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα.

Χαρακτηριστικές είναι εικόνες από την πόλη Ιρπίν, όπου φαίνονται στρατιώτες και εθελοντές να μεταφέρουν σακούλες με σορούς.Το προάστιο βορειοδυτικά του Κιέβου, το οποίο ήταν ένα από τα κύρια πεδία μάχης επί εβδομάδες, έχει επιστρέψει πια στα χέρια της Ουκρανίας και αποτελεί ένα ερημικό μέρος, γεμάτο με καμένα τανκς. Έτσι, οι δυνάμεις της Ουκρανίας που καταφέραν να εκδιώξουν τη Ρωσία από την περιοχή, τώρα ξεκίνησαν τη δραματική απομάκρυνση των νεκρών.

Τώρα είναι που φαίνεται καθαρά το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής του πολέμου...

«Έως και 300 νεκροί άμαχοι» στην Ιρπίν

Σύμφωνα με την Olena Halushka -μέλος μιας ομάδας κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία- ορισμένοι από τους νεκρούς σκοτώθηκαν από νάρκες των ρωσικών δυνάμεων πριν υποχωρήσουν, κάτι που δυσχεραίνει το έργο όσων έχουν αναλάβει να απομακρύνουν τα πτώματα.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Ιρπίν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής σκοτώθηκαν έως και 300 άμαχοι και 50 «υπερασπιστές», ενώ μέχρι και το 50% των κτιρίων και των υποδομών της πόλης υπέστησαν ζημιές, πρόσθεσε.

Πριν τα στρατεύματα του Πούτιν εισβάλουν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στην πόλη ζούσαν περίπου 60.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πλέον περίπου 3.500 έχουν μείνει εκεί, ενώ οι έρευνες για άτομα που ενδεχομένως έχουν κρυφτεί σε υπόγεια και άλλα μέρη, συνεχίζονται.

Μάλιστα, έκανε έκκληση στους κατοίκους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους να μην επιστρέψουν ακόμη, καθώς οι επιθέσεις των Ρώσων δεν έχουν σταματήσει.

Παραδόθηκε και τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ, μπροστά στον 6χρονο γιο του

Σε κοντινή απόσταση, δημοσιογράφοι του BBC βρήκαν 13 πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στο Κίεβο. Τα δύο ανήκαν σε ένα νεαρό ζευγάρι που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την πρωτεύουσα.

Ο Maksim Iowenko, η σύζυγός του Ksjena και ο 6χρονος γιος τους συμμετείχαν σε αυτοκινητοπομπή 10 οχημάτων που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τον τόπο, όταν δέχθηκαν πυρά από πλήρωμα ρωσικού άρματος μάχης.

Συγκλονιστικά πλάνα από τις 7 Μαρτίου δείχνουν τον Maksim να σταματάει το αυτοκίνητο και να βγαίνει με τα χέρια ψηλά. Παρά το προφανές σημάδι παράδοσης, τα ρωσικά στρατεύματα -κρυμμένα κατά μήκος της πλευράς του δρόμου- τον πυροβόλησαν, με τη σύζυγό του να σκοτώνεται επίσης.

Ο γιος τους και μια ηλικιωμένη γυναίκα -η μητέρα ενός φίλου του Maksim που ήταν επίσης στο αυτοκίνητο- επέζησαν. Αργότερα απελευθερώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα. Σύμφωνα με το BBC, όταν η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι είπε στην οικογένειά της ότι ο Maksim φώναζε πως υπήρχε ένα παιδί στο αυτοκίνητο, όταν σκοτώθηκε από τους Ρώσους στρατιώτες.

Οι ανταποκριτές του μέσου βρήκαν το αυτοκίνητο καμένο και κάτι που πιστεύουν ότι είναι το καμένο πτώμα του Maksim, αν και τα πλάνα δεν έδειξαν ότι είχε πάρει φωτιά κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Υπέθεσαν, επίσης, ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έκαψαν το όχημα για να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία της βάναυσης επίθεσης.

Οι δημοσιογράφοι είπαν επίσης ότι βρήκαν και άλλα στοιχεία για απόπειρες καταστροφής σορών. Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζεται πως η σφαγή αμάχων -ιδίως εκείνων που δεν αποτελούν απειλή- θεωρείται έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Βάσει των παραπάνω, όταν οι Ρώσοι αποχωρήσουν δεν αποκλείεται να ανακαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για τη δολοφονία αμάχων, τα οποία θα επιβεβαιώσουν τις πολλές ιστορίες που έχουν κυκλοφορήσει για τέτοια περιστατικά...

ειδήσεις τώραθάνατοιΟυκρανίαπόλεμοςνεκροίΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιν