Κόσμος|01.04.2022 21:31

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το χτύπημα σε αποθήκη πετρελαίου σε ρωσικό έδαφος και η απειλή Πεσκόφ για στοπ στις διαπραγματεύσεις

Newsroom

Η Ρωσία ισχυρίστηκε το πρωί της Παρασκευής, ότι η Ουκρανία έστειλε ελικόπτερα πέρα από τα σύνορα για να πλήξει μια αποθήκη πετρελαίου, γεγονός που αν ισχύει πρόκειται για την πρώτη επιδρομή σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη της του πολέμου στην Ουκρανία. Τον ισχυρισμό της Μόσχας διέψευσε το Κίεβο αφήνοντας υπόνοιες ότι πρόκειται για ρωσική προβοκάτσια για να δοθεί άλλοθι στη Ρωσία να επιτεθεί ξανά.

Αναλυτικότερα, Ρώσος κυβερνήτης στη συνοριακή περιοχή του Μπελγκορόντ δήλωσε ότι νωρίς την Παρασκευή ότι δύο ουκρανικά ελικόπτερα Mi-24 διέσχισαν τα σύνορα σε χαμηλό ύψος προτού εκτοξεύσουν ρουκέτες σε μία πετρελαϊκή εγκατάσταση 25 μίλια από τα σύνορα.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολεξίι Αρεστόβιτς ήταν κατηγορηματικός στη διάψευσή του: «Διεξάγουμε αμυντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφός μας... Όλα όσα συμβαίνουν στο ρωσικό έδαφος είναι ευθύνη της ρωσικής ηγεσίας. Όλα τα ερωτήματα σε αυτούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αναφορές για ουκρανική συμμετοχή στο χτύπημα, καθώς δεν έχει στρατιωτικές πληροφορίες, σύμφωνα με το Reuters. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Αναφορές για προβοκάτσια και δήλωση από Πεσκόφ που έβαλε φωτιά στις διαπραγματεύσεις

Πάντως, ορισμένοι Ουκρανοί σχολιαστές υποστήριξαν πως η επίθεση θα μπορούσε να είναι «ψέμα» με σκοπό να δικαιολογήσει μια ρωσική κινητοποίηση ή να ματαιώσει τις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει η Guardian.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «φούντωσε» αυτές τις φήμες λέγοντας ότι η επίθεση θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις διαπραγματεύσεις, αν και απέφυγε να ανακοινώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση για την υποτιθέμενη επίθεση.

«Αυτό που συνέβη είναι σίγουρα κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πεσκόφ.

πόλεμοςΚρεμλίνοειδήσεις τώραΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινφωτιάΡωσίαέκρηξη