Κόσμος|04.04.2022 11:37

Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών: «Αν η Ελλάδα δεν έθετε εμπόδια στη συμμετοχή της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ, θα είχε αποτραπεί η ρωσική επίθεση»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τουρκιγέ» δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε θέση κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ υποστήριξε αλά… Ντόναλντ Τραμπ ότι αν η Τουρκία είχε ενταχθεί στην ΕΕ, η Ρωσία δε θα εξαπέλυε επίθεση στην Ουκρανία.

«Είμαστε η χώρα κλειδί για την Ευρώπη στην ασφάλεια, τη μεταφορά ενέργειας, τη μετανάστευση και την εφοδιαστική αλυσίδα», υποστήριξε ο Φαρούκ Καϊμακτσί, κατηγορώντας ωστόσο την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στη συμμετοχή της Τουρκίας στους μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.

«Ρωσία-Ουκρανία βρίσκονται σε πόλεμο και η Τουρκία έχει μια βασική θέση για να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Στην πραγματικότητα, αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ ή αν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν τόσο διχασμένα στο θέμα της διεύρυνσης, της ασφάλειας και της άμυνας, ίσως η Ρωσία να μην ήταν σε θέση να εξαπολύσει αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Φαρούκ Καϊμακτσί.

«Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό για την Τουρκία να ενταχθεί σε αυτό το σύστημα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την αποτροπή συγκρούσεων. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σύμπνοια 100% στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ο λόγος για αυτό είναι το Κυπριακό. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου και η Ελλάδα εμποδίζουν την Τουρκία να συμμετάσχει στους μηχανισμούς άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ. Φυσικά, μπροστά σε αυτό το εμπόδιο, η Τουρκία εμποδίζει και την ελληνοκυπριακή διοίκηση να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν δύο έγγραφα που συζητούνται σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ένα από αυτά είναι η Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, η οποία ανανεώνεται κατά μέσο όρο κάθε 10 χρόνια. Το άλλο είναι η «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ. Πράγματι, εάν η Τουρκία είχε γίνει μέλος της ΕΕ, ίσως ένα ενιαίο και κοινό έγγραφο θα ήταν αρκετό. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα», είπε ο Τούρκος υφυπουργός.

πόλεμοςΡωσίαΤουρκίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα