Κόσμος|05.04.2022 07:05

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται η παγκόσμια κατακραυγή για τις αγριότητες στη Μπούχα – Μιλάει στον ΟΗΕ ο Ζελένσκι – Νέες καταγγελίες για θανάτους αμάχων από ρωσικά πυρά

Newsroom

Τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στη Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram αργά χθες Δευτέρα. Όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται η παγκόσμια κατακραυγή για τις αγριότητες που έχουν σημειωθεί στη Μπούχα.

Καταγγελίες ότι χτυπήθηκε ορφανοτροφείο από ρωσικά πυρά

Ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σενκέβιτς είχε κάνει λόγο νωρίτερα σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην ίδια πλατφόρμα για 10 νεκρούς και 46 τραυματίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά. Από τη Μικολάγιφ αναχώρησαν κάπου 120 άμαχοι με λεωφορεία χθες, πρόσθεσε ο δήμαρχος Σενκέβιτς.

Στην Αβντιίβκα (ανατολικά) σκοτώθηκαν δύο άμαχοι, δήλωσε εξάλλου ο Πάβλο Κιριλένκο, ο περιφερειάρχης του Ντανιέτσκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Κίεβο αναμένει κορύφωση της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας περιμένει ότι η ρωσική επίθεση στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο θα κλιμακωθεί, δήλωσε εκπρόσωπός του αργά χθες Δευτέρα.

Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη, είπε ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στην εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα. Φθάνουν ενισχύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, πρόσθεσε.

Στο ΣΑ του ΟΗΕ μιλάει σήμερα ο Ζελένσκι

Την ίδια στιγμή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκφραστεί σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένης στην Ουκρανία. Τη συνεδρίαση θα μονοπωλήσουν οι πρωτοφανείς ωμότητες στην πόλη Μπούχα.

Ερωτηθείσα σχετικά, η βρετανική αποστολή του ΟΗΕ ή δεν ήταν σε θέση σε αυτό το στάδιο να διευκρινίσει εάν η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης, άνευ προηγουμένου σε συνεδρίαση του ΣΑ στη Νέα Υόρκη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, θα γίνει απευθείας ή εάν θα είναι μαγνητοσκοπημένη εκ των προτέρων.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και προβλέπεται να συμμετάσχει σε αυτή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Χθες Δευτέρα ο κ. Ζελένσκι, με χακί πανωφόρι και καμουφλάζ αλεξίσφαιρο γιλέκο, πέρασε μισή ώρα στην Μπούτσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία».

Η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας αποχώρησαν πρόσφατα από την κοινότητα αυτή, διαψεύδει πως έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τα πτώματα που βρέθηκαν στους δρόμους, εικόνες που προκάλεσαν κατακραυγή και καταδίκες σε διεθνές επίπεδο.

«Η βρετανική προεδρία του ΣΑ θα εξασφαλίσει πως θα ακουστεί η αλήθεια για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Θα εκθέσουμε τι είναι στ’ αλήθεια ο πόλεμος του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», ανέφερε η βρετανική διπλωματική αποστολή μέσω Twitter.

Εικόνες φρίκης στη Μπούχα - Παιδιά προχωρούν ανάμεσα σε νάρκες

Οι εικόνες φρίκης που «έρχονται» από την ουκρανική πόλη Μπούχα, μετά τις ρωσικέ βαρβαρότητες δεν έχουν τέλος. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι νεκρούς και η θλίψη στα πρόσωπα των κατοίκων είναι απέραντη. Το OPEN βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην πόλη, όπου σημειώθηκε μεγάλη σφαγή αμάχων και λέξεις αγριότητα και ωμότητα δεν μπορούν να περιγράψουν όσα καταγράφουν οι κάμερες.

Χαρακτηριστικό του απάνθρωπου σκηνικού είναι το γεγονός πως μικρά παιδιά προχωρούν στον δρόμο ανάμεσα σε νάρκες και πτώματα αμάχων και στρατιωτών. Μάλιστα, πολλά παιδάκια έδειξαν στους δημοσιογράφους του καναλιού τους τάφους των γονιών τους...

Σημειώνεται πως οι παραπάνω θηριωδίες έρχονται στο «φως» ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα με εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν για «στρατιωτική επιχείρηση».

Συγκλονίζουν μαρτυρίες κατοίκων

Την ίδια ώρα, οι ιστορίες που αφηγούνται κάτοικοι της Μπούχα, «κόβουν» την ανάσα. Η κα Νικολέτα και ο γείτονάς της βρέθηκαν αιχμάλωτοι Ρώσων στρατιωτών για 18 ημέρες. Άλλα άτομα της ίδιας περιοχής πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, όπως περιγράφουν στο OPEN. Μάλιστα, οι Ρώσοι στρατιώτες ρώτησαν εάν η ίδια και ο γείτονάς της «ήθελαν αργό ή γρήγορο θάνατο».

Όπως τους είπαν, αν ήθελαν αργό, θα τους πυροβολούσαν στο πόδι. Αν ήθελαν γρήγορο, θα τους πετούσαν χειροβομβίδα.

Σοκαριστικό βίντεο από γυναίκα που δολοφόνησαν τον σύζυγό της

Άλλη κάτοικος της περιοχής έδειξε στους δημοσιογράφους το υπόγειο, όπου εκτελέστηκε ο σύζυγός της. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν άλλοι δύο νεκροί: ο ένας ήταν τυλιγμένος σε χαλί και ο άλλος σε σεντόνια.

Η ίδια ξεσπά σε κλάματα και λυγίζει στα σκαλιά, όπου σκοτώθηκε ο σύζυγός της, φωνάζοντας «Η αγάπη μου εδώ ήταν, γιατί; Γιατί; Γιατί;». Όπως περιγράφει, «Δεν έχει ούτε φέρετρο, ούτε τίποτα. Απλά τον τυλίξαμε και τον βάλαμε στο χώμα».

Σε άλλο σημείο της Μπούχα, έχει «ανοίξει» ένας μαζικός τάφος, όπου πάνω από 60 πτώματα έχουν θαφτεί πρόχειρα, τυλιγμένα σε κουβέρτες. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, υπάρχει και ένας υπόγειος τάφος ώστε «να μην βλέπουν οι Ρώσοι στρατιώτες πού θάβουν τους κατοίκους».

Ζελένσκι: Κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Στη μαρτυρική Μπούχα βρέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και είδε ιδίοις όμμασι τη θηριωδία που έχει αφήσει τουλάχιστον 410 νεκρούς, με τους περισσότερους από αυτούς να κείτονται στους δρόμους της πόλης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος με αλεξίσφαιρο και συνοδευόμενος από στρατιωτικές δυνάμεις επισκέφτηκε τον δρόμο όπου υπάρχει κατεστραμμένος οπλισμός των Ρώσων και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής για όσα φρικτά έχουν βιώσει, όπως μεταδίδει το κανάλι NEXTA. Μάλιστα, κατηγόρησε τη Ρωσία -η οποία εισέβαλε στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου- για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανίαΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώρα