Κόσμος|05.04.2022 08:42

ΗΠΑ κατά Ρωσίας: Παγώνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους σε δολάρια

Newsroom

To υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει στο εξής να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας.

«Τη Δευτέρα εξέπνεε η προθεσμία προκειμένου η Ρωσία να προχωρήσει σε ακόμη μια πληρωμή του χρέους της», είπε εκπρόσωπος πριν προσθέσει πως «από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να εκτελούνται πληρωμές από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να αντλεί από τα εναπομείναντα πολύτιμα αποθέματα δολαρίων της, από νέα έσοδα, ή να κηρύξει χρεοκοπία».

Η σημασία της αμερικανικής απόφασης

Στην πράξη αυτό ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή και η Ρωσία βρίσκεται πλέον πιο κοντά σε ιστορική κήρυξη στάσης πληρωμών.

Η πιο πρόσφατη πληρωμή ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.
Η ανταποκρίτρια τράπεζα επεξεργάζεται τις καταβολές τοκοχρεολυσίων από τη Ρωσία και μεταβιβάζει τα ποσά σε άλλη τράπεζα, που είναι αρμόδια να τα κατανείμει στους ξένους ομολογιούχους. Ως τώρα, οι πληρωμές γίνονταν κανονικά, σημείωσαν πηγές του τομέα στο Reuters.

Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ορισμένες πληρωμές.
Η Μόσχα έλαβε περίοδο χάριτος 30 ημερών για να εκτελέσει την πληρωμή, αλλιως θα βρεθεί αντιμέτωπη με στάση πληρωμών.
Εάν η Ρωσία δεν κάνει κάποια από τις επικείμενες πληρωμές εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ή εάν κάνει πληρωμές σε ρούβλια ενώ η συμβατική της υποχρέωση είναι να καταβάλει τα ποσά σε δολάρια, ευρώ ή άλλα ρητώς προσδιορισμένα νομίσματα, θα θεωρηθεί πως κήρυξε στάση πληρωμών.

ΗΠΑΡωσίαχρέοςδολάριαειδήσεις τώρα