Κόσμος|05.04.2022 13:47

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνάντηση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Newsroom

Συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία θα έχουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ. Η ακριβής μέρα και ώρα δεν είναι γνωστή προς το παρόν, αλλά θα είναι αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο ύπατος επίτροπος της ΕΕ αναμένεται να μεταβούν στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα ώστε να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο, σύμφωνα με ανάρτηση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Κιέβου ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να «κόψουν» όλους τους εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα, λέγοντας πως όλες οι πληρωμές προς τη Ρωσία είναι «ματωμένα χρήματα» που τροφοδοτούν αυτό που χαρακτήρισε «γενοκτονία των Ουκρανών».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν νέες κυρώσεις μετά τον εντοπισμό νεκρών αμάχων σε ανακαταληφθείσες πόλεις του Κιέβου, καθώς και ενός ρηχού ομαδικού τάφου στην Μπούχα, αλλά οι ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζονται.

Η Μόσχα απέρριψε τις αναφορές για δολοφονίες αμάχων στην Μπούχα ως «ψευδείς» που στόχο έχουν να δυσφημίσουν τη Ρωσία.

«Κάθε ευρώ, κάθε σεντ που λαμβάνετε από τη Ρωσία ή που στέλνετε στη Ρωσία είναι ματωμένο, είναι ματωμένα χρήματα και το αίμα αυτών των χρημάτων είναι ουκρανικό, το αίμα του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα, μέσω βιντεοσύνδεσης σε διάσκεψη δημάρχων στη Γενεύη.

«Δεν μπορείς να είσαι ολίγον έγκυος. Αυτή τη στιγμή ο πόλεμος είναι άσπρο και μαύρο. Είστε υπέρ της ειρήνης και στηρίζετε την Ουκρανία ή στηρίζετε τους επιτιθέμενους, τη Ρωσία;», πρόσθεσε στο μήνυμά του προς τους πολιτικούς.

Τέλος, περιέγραψε τη «γενοκτονία των Ουκρανών» ύστερα από επίσκεψη σε πόλεις του Κιέβου αυτή την εβδομάδα και ότι είδε πτώματα αμάχων.

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαειδήσεις τώραπόλεμοςΟυκρανίαΖοζέπ Μπορέλ