Κόσμος|05.04.2022 14:49

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι άμαχοι στην Μπούχα έγιναν σκοπίμως στόχος, κατήγγειλε ο ΟΗΕ

Newsroom

Οι εικόνες που προέρχονται από την Μπούχα, την ουκρανική πόλη όπου εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, «υποδηλώνουν ότι άμαχοι έγιναν σκοπίμως στόχος», δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τα θύματα ήταν σκόπιμος στόχος και σκοτώθηκαν απευθείας. Και αυτές οι αποδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές», υπογράμμισε η Ελίζαμπεθ Θρόσελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οι οποίες ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

«Πρέπει να ερευνήσουμε, αλλά αν και μπορούμε να κατανοήσουμε το πλήγμα εναντίον μιας πολυκατοικίας, για παράδειγμα, σε ένα πλαίσιο πολέμου, είναι δύσκολο να φανταστούμε ποιο θα ήταν το πλαίσιο (όταν βλέπουμε) ένα άτομο που βρίσκεται ξαπλωμένο στον δρόμο με μια σφαίρα στο κεφάλι ή απανθρακωμένο», σημείωσε.

Η Θρόσελ διευκρίνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν διαθέτει προς το παρόν προσωπικό στην Μπούχα, μια πόλη κοντά στο Κίεβο.

Μεντβέντεφ: Ψεύδη της ουκρανικής και της δυτικής προπαγάνδας

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούχα είναι «ψεύδη της ουκρανικής και της δυτικής προπαγάνδας με στόχο τη δυσφήμιση της Ρωσίας».

«Αυτά είναι ψεύδη που ωρίμασαν στην κυνική φαντασία της ουκρανικής προπαγάνδας», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και πρόσθεσε ότι «Επινοήθηκαν για τεράστια χρηματικά ποσά».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η σημερινή δήλωση του προέδρου της ρωσικής κάτω βουλής.

«Η κατάσταση στην Μπούχα είναι μια προβοκάτσια με στόχο τη δυσφήμιση της Ρωσίας», είπε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, συμπληρώνοντας ότι «Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες είναι οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες και το Κίεβο οι ηθοποιοί. Δεν υπάρχουν γεγονότα, μόνο ψέματα».

Ουκρανία: Να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες πολέμου

Η Ρωσία δεν έχει καμία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και τη σφαγή στην Μπούτσα», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter.

«Τόνισα ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς του ΟΗΕ για να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία και για να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες πολέμου. Δεν υπάρχει καμία θέση για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η ρωσική πλευρά επικαλείται στοιχεία για το αντίθετο. Σήμερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «σκηνοθετημένη προβοκάτσια με σκοπό τη δυσφήμιση και τη στέρηση κάθε ανθρώπινης ιδιότητας των Ρώσων στρατιωτικών καθώς και την άσκηση πολιτικής πίεσης στη Ρωσία».

Ο ίδιος, επέμεινε ότι ο ρωσικός στρατός δεν διέπραξε «απάνθρωπες φρικαλεότητες εναντίον άμαχου πληθυσμού». «Δεν είναι αυτή η περίπτωση, δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα διαθέτει «στοιχεία που το αποδεικνύουν», τα οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «το συντομότερο δυνατόν».

Πάνω από 340 νεκροί έχουν περισυλλεγεί από τους δρόμους

Μέχρι αργά την Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.

Εικόνες φρίκης στην Μπούχα - Παιδιά προχωρούν ανάμεσα σε νάρκες

Οι εικόνες φρίκης που «έρχονται» από την ουκρανική πόλη Μπούχα, μετά τις ρωσικές βαρβαρότητες δεν έχουν τέλος. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι νεκρούς και η θλίψη στα πρόσωπα των κατοίκων είναι απέραντη. Το OPEN βρίσκεται στην πόλη, όπου σημειώθηκε μεγάλη σφαγή αμάχων και λέξεις αγριότητα και ωμότητα δεν μπορούν να περιγράψουν όσα καταγράφουν οι κάμερες.

Χαρακτηριστικό του απάνθρωπου σκηνικού είναι το γεγονός πως μικρά παιδιά προχωρούν στον δρόμο ανάμεσα σε νάρκες και πτώματα αμάχων και στρατιωτών. Μάλιστα, πολλά παιδάκια έδειξαν στους δημοσιογράφους του καναλιού τους τάφους των γονιών τους...

Σημειώνεται πως οι παραπάνω θηριωδίες έρχονται στο «φως» ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα με εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν για «στρατιωτική επιχείρηση».

Συγκλονίζουν μαρτυρίες κατοίκων

Την ίδια ώρα, οι ιστορίες που αφηγούνται κάτοικοι της Μπούχα, «κόβουν» την ανάσα. Η κα Νικολέτα και ο γείτονάς της βρέθηκαν αιχμάλωτοι Ρώσων στρατιωτών για 18 ημέρες. Άλλα άτομα της ίδιας περιοχής πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, όπως περιγράφουν στο OPEN. Μάλιστα, οι Ρώσοι στρατιώτες ρώτησαν εάν η ίδια και ο γείτονάς της «ήθελαν αργό ή γρήγορο θάνατο».

Όπως τους είπαν, αν ήθελαν αργό, θα τους πυροβολούσαν στο πόδι. Αν ήθελαν γρήγορο, θα τους πετούσαν χειροβομβίδα.

Άλλη κάτοικος της περιοχής έδειξε στους δημοσιογράφους το υπόγειο, όπου εκτελέστηκε ο σύζυγός της. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν άλλοι δύο νεκροί: ο ένας ήταν τυλιγμένος σε χαλί και ο άλλος σε σεντόνια.

Η ίδια ξεσπά σε κλάματα και λυγίζει στα σκαλιά, όπου σκοτώθηκε ο σύζυγός της, φωνάζοντας «Η αγάπη μου εδώ ήταν, γιατί; Γιατί; Γιατί;». Όπως περιγράφει, «Δεν έχει ούτε φέρετρο, ούτε τίποτα. Απλά τον τυλίξαμε και τον βάλαμε στο χώμα».

Σε άλλο σημείο της Μπούχα, έχει «ανοίξει» ένας μαζικός τάφος, όπου πάνω από 60 πτώματα έχουν θαφτεί πρόχειρα, τυλιγμένα σε κουβέρτες. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, υπάρχει και ένας υπόγειος τάφος ώστε «να μην βλέπουν οι Ρώσοι στρατιώτες πού θάβουν τους κατοίκους».

Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Στη μαρτυρική Μπούχα βρέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα και είδε ιδίοις όμμασι τη θηριωδία που έχει αφήσει τουλάχιστον 410 νεκρούς, με τους περισσότερους από αυτούς να κείτονται στους δρόμους της πόλης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος με αλεξίσφαιρο και συνοδευόμενος από στρατιωτικές δυνάμεις επισκέφτηκε τον δρόμο όπου υπάρχει κατεστραμμένος οπλισμός των Ρώσων και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής για όσα φρικτά έχουν βιώσει, όπως μεταδίδει το κανάλι NEXTA. Μάλιστα, κατηγόρησε τη Ρωσία -η οποία εισέβαλε στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου- για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

ειδήσεις τώραΡωσίαεγκλήματα πολέμουπόλεμοςΟΗΕΟυκρανία