Κόσμος|07.04.2022 07:15

AUKUS: ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία επεκτείνουν τη συμφωνία με ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων

Newsroom

Η Βρετανία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων με πυρηνικές δυνατότητες, καθώς η Ρωσία χρησιμοποίησε τους θανατηφόρους πυραύλους υψηλής ταχύτητας σε αεροπορικές επιδρομές τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική συμφωνία -την οποία ενέκριναν ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Σκοτ Μόρισον- είναι ένα νέο στοιχείο στο συμμαχικό σχήμα AUKUS, το οποίο είχε αρχικά ανακοινωθεί το περασμένο φθινόπωρο για την παροχή πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Σε δήλωση και των τριών ηγετών ανακοινώθηκε περαιτέρω επέκταση της συμφωνίας, η οποία περιγράφεται ως «νέα τριμερής συνεργασία σε όπλα υπερηχητικά και αντιυπερηχητικά», μέρος της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κίνα έχει δοκιμάσει τη δική της εκδοχή των όπλων και οι ηγέτες του AUKUS επιθυμούν να δείξουν ότι παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο και τη Μόσχα. «Η ικανότητά μας να καθορίζουμε τη χρήση τους και να αντιμετωπίζουμε τη χρήση τους θα είναι σημαντικό μέρος της διατήρησης της σταθερότητας σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τη Guardian.

Οι ΗΠΑ δοκίμασαν τον δικό τους υπερηχητικό πύραυλο τον περασμένο μήνα, αν και κράτησαν μυστικές τις λεπτομέρειες για δύο εβδομάδες υπό τον φόβο μήπως ανταγωνιστούν τη Ρωσία, και ήδη συνεργάζονται με την Αυστραλία. Η τωρινή συμφωνία σημαίνει ότι η Βρετανία εμπλέκεται για πρώτη φορά.

Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η τελευταία ανακοίνωση φανερώνει την ανάπτυξη του AUKUS. «Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι σύμμαχοι να συνεργαστούν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι -είτε είναι πυρηνικοί είτε όχι- αναπτύσσουν τουλάχιστον πενταπλάσια ταχύτητα του ήχου, ταχύτερα από τους συμβατικούς πυραύλους Κρουζ. Έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευέλικτοι, επιτρέποντάς τους, θεωρητικά, να αποφεύγουν τις συμβατικές πυραυλικές άμυνες.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν έχουν πραγματική στρατιωτική χρησιμότητα και οι επικριτές λένε ότι η ανάπτυξή τους συμβάλλει σε έναν βαθύτερο διεθνή επανεξοπλισμό ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η Ρωσία χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal εναντίον ουκρανικών στόχων, περιγράφοντάς τον ως «ένα όπλο που ήταν σχεδόν αδύνατο να σταματήσει». Η Ρωσία είπε ότι τους χρησιμοποίησε δύο φορές, εναντίον στόχων κοντά στο Μικολάιβ και αλλού στη δυτική Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προηγουμένως επαινέσει το Kinzhal και όπλα όπως αυτό, λέγοντας πριν από τέσσερα χρόνια ότι «η ταχύτητά του το καθιστά άτρωτο» και ότι είναι «απολύτως κατανοητό γιατί οι κορυφαίοι στρατοί του κόσμου επιδιώκουν να κατέχουν ένα τέτοιο ιδανικό όπλο».

Άλλοι όμως έχουν εκφράσει σκεπτικισμό. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι «δεν θα το έβλεπε ως κάτι που θα άλλαζε το παιχνίδι», ενώ άλλοι ειδικοί τα βλέπουν απλώς ως τροποποιημένες εκδόσεις των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander.

Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία σκοπεύουν να εργαστούν για την έρευνα και των δύο τύπων υπερηχητικής τεχνολογίας -πυραύλων και οχημάτων ολίσθησης- και να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της απειλής που μπορεί να αποτελέσουν.

«Πρέπει να κατανοήσουμε πώς μπορεί να λειτουργεί το συνολικό σύστημα στόχευσης των αντιπάλων μας», δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν εκτιμήσει ότι τα υπερηχητικά όπλα θα προσθέσουν 21,5 δισ. δολάρια (16,4 δισ. λίρες) στον προϋπολογισμό του ναυτικού και 7 δισ. δολάρια στον προϋπολογισμό του στρατού τα επόμενα χρόνια, αν και οι εκτιμήσεις είναι προσωρινές. Βρετανικές πηγές, ωστόσο, δήλωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δεσμευτεί να αγοράσει υπερηχητικά όπλα και ότι βρίσκεται μόνο σε φάση έρευνας και ανάπτυξης προτού αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.