Κόσμος|06.04.2022 18:29

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήνυμα Κιέβου για άμεση εκκένωση στην ανατολική Ουκρανία - 400 αγνοούμενοι στο Χοστόμελ

Newsroom

Δραματική έκκληση από το Κίεβο προς τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου, την ώρα που η συνήγορος του πολίτη, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, είπε σήμερα ότι περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται, αφού η πόλη έμεινε επί 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή. 

Παράλληλα ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια».

Εγκαταλείψτε τώρα την ανατολική Ουκρανία 

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην περιοχή «δεν θα μπορούμε πια να βοηθήσουμε» τους κατοίκους, προειδοποίησε «γιατί θα ήταν πρακτικά αδύνατον να σταματήσουν οι μάχες».

«Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα», επέμεινε η Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρινε επίσης ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου και από το Τσερνίχιφ, την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Μόσχας, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά η συνέπεια «της βούλησης του στρατού μας, των αρχών και όλου του ουκρανικού λαού» να απωθήσουν τους Ρώσους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό εδώ και οκτώ χρόνια. Χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται «για να θέσει υπό τον έλεγχό του όλο το Ντονμπάς» και να δημιουργήσει «μια γέφυρα ξηράς με την Κριμαία», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. «Σε αυτήν την περιοχή είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις», σημείωσε.

Περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται

Η συνήγορος του πολίτη, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, είπε σήμερα ότι περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται, αφού η πόλη έμεινε επί 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή. Σύμφωνα με την Λιουντμίλα Ντενίσοβα, μάρτυρες είπαν ότι ορισμένοι από τους αγνοούμενους έχουν σκοτωθεί.

Η Ντενίσοβα δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χοστόμελ και δεν παρουσίασε αποδείξεις για τις κατηγορίες της. Δεν είπε επίσης ποιοι είναι οι μάρτυρες, ούτε έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Χοστόμελ, που βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα αεροδρόμιο, αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται (…) Μάρτυρες λένε ότι κάποιοι σκοτώθηκαν, αλλά είναι ακόμη άγνωστο το πού βρίσκονται», είπε η Ντενίσοβα, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έφυγαν από την πόλη μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για αυτές τις δηλώσεις. Η Μόσχα διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ερευνά ήδη άλλες καταγγελίες για τη διάπραξη ωμοτήτων, όπως στην Μπούτσα όπου βρέθηκαν πολλά πτώματα μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών, καθώς και ένας ομαδικός τάφος πίσω από μια εκκλησία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει «μήνες ή και χρόνια»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ή και χρόνια. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά πορεία, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Γενς ΣτόλτενμπεργκΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΝΑΤΟπόλεμοςΚίεβο