Κόσμος|08.04.2022 14:09

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κόρες του Πούτιν στο στόχαστρο και της Βρετανίας - Τις έβαλαν στον κατάλογο κυρώσεων

Newsroom

Η Βρετανία πρόσθεσε τις κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν στον κατάλογο κυρώσεών της, ακολουθώντας την κίνηση των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια -όπως τη χαρακτήρισε- να στοχοποιηθεί ο τρόπος ζωής αυτών που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου. Όλα αυτά, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, που μαίνεται.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Βρετανία και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν πακέτα κυρώσεων σε βάρος της πλούσιας ελίτ της Μόσχας, βασικών βιομηχανιών καθώς και της πρόσβασής της στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με βάση την επικαιροποίηση του βρετανικού καταλόγου κυρώσεων που ανακοινώθηκε σήμερα, «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία των ενηλίκων θυγατέρων του Πούτιν, Κατερίνα Τιχόνοβα και Μαρία Βορόντσοβα, καθώς και της Σεργκέγεβνα Βινοκούροβα, κόρης του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Και στις τρεις επιβλήθηκαν και κυρώσεις από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Το πακέτο πρωτόγνωρων κυρώσεών μας πλήττει την ελίτ και τις οικογένειές τους, ενώ υποβαθμίζει τη ρωσική οικονομία σε μια κλίμακα που η Ρωσία δεν έχει ξαναδεί από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε σε ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η Βρετανία γνωστοποίησε επίσης ότι η ανάλυσή της καταδεικνύει πως η Ρωσία οδεύει προς τη βαθύτερη ύφεσή της από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, εκτιμά ότι το 60% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας έχει «παγώσει» ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων.

Την Πέμπτη, το Κρεμλίνο, που υποστηρίζει ότι οι ενέργειές του είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, δήλωσε πως η κίνηση σε βάρος των θυγατέρων του Πούτιν εντάσσεται σε μια ευρύτερη «φρενίτιδα της Δύσης» εναντίον της Ρωσίας.

Κόρες του Πούτιν: Ποιες είναι

Η επίσημη βιογραφία του Ρώσου προέδρου στον ιστότοπο του Κρεμλίνου αναφέρει ότι η κόρη του Μαρία γεννήθηκε το 1985, προτού η οικογένεια μετακομίσει στη Δρέσδη, όπου είχε σταλεί να υπηρετήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε αξιωματικός της KGB, της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η δεύτερη κόρη του, η Καταρίνα, γεννήθηκε την επόμενη χρονιά στην ανατολικογερμανική πόλη.

Η μοναδική φωτογραφία τους τις εικονίζει, κοριτσάκια, με παρόμοιες ενδυμασίες.

Στα –πολύ σπάνια– σχόλιά του γι’ αυτές κατά τη διάρκεια των ετών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποκαλύψει πως οι κόρες του έλαβαν την πανεπιστημιακή τους μόρφωση στη Ρωσία, μιλάνε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες και ζουν στη Ρωσία.

Πάντως, το ευρύ κοινό γνωρίζει ελάχιστα για αυτές, καθώς το Κρεμλίνο φροντίζει να κρατά την ιδιωτική ζωή του προέδρου αυστηρά στο περιθώριο της δημόσιας σφαίρας.

ΟυκρανίακυρώσειςπόλεμοςΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώρα