Κόσμος|08.04.2022 16:42

Δίκη Κασόγκι: Τα «γύρισε» η Τουρκία και στέλνει τους κατηγορουμένους στην Σαουδική Αραβία

Newsroom

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη 7 Απριλίου να αναστείλει τη δίκη ερήμην 26 Σαουδάραβων που κατηγορούνται για τη φρικτή δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι και να μεταφερθεί η υπόθεση στη Σαουδική Αραβία η οποία σημειωτέων είχε αρνηθεί να εκδώσει τους υπόπτους.

Ο Κασόγκι με αμερικανική υπηκοότητα ΗΠΑ έγραφε επικριτικά άρθρα για τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σκοτώθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Είχε πάει στο προξενείο για ραντεβού για να συλλέξει τα έγγραφα που απαιτούνται για να παντρευτεί την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, Χατιτζέ Τζενγκίζ. Δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο. Τα λείψανά του δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εισαγγελέας της υπόθεσης πρότεινε τη μεταφορά του στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας ότι η δίκη στην Τουρκία θα παραμείνει ασαφής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag υποστήριξε την εισήγηση αυτή, προσθέτοντας ότι η δίκη στην Τουρκία θα συνεχιστεί εάν το τουρκικό δικαστήριο δεν είναι ικανοποιημένο με την έκβαση της διαδικασίας στο Βασίλειο. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, εάν η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει ήδη παραπέμψει ορισμένους από τους κατηγορούμενους σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών, θα άνοιγε νέα δίκη και για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.

«Ας μην εμπιστευόμαστε το αρνί στον λύκο»

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Πέμπτης, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, Χατιτζέ Τζενγκίζ ζήτησαν από το δικαστήριο να μην μεταφέρει τη διαδικασία στη Σαουδική Αραβία.  «Ας μην εμπιστευόμαστε το αρνί στον λύκο», είπε εκπρόσωπος της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι, Χατιτζέ Τζενγκίζ και είπε ότι θα πολεμήσει μέχρι τη δικαίωση της μνήμης του Τζαμάλ Κασόγκι.

τζαμάλ κασόγκιδολοφονία ΚασόγκιΤουρκίαδίκηΣαουδική Αραβία