Κόσμος|11.04.2022 08:41

Κίνα: Υγειονομικός υπάλληλος ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου σκύλο – Ο ιδιοκτήτης του μπήκε σε καραντίνα και δεν μπόρεσε να το πάρει μαζί του

Newsroom

Ένας σκύλος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από έναν υγειονομικό υπάλληλο στη Σαγκάη, σε ένα περιστατικό που προκάλεσε οργή στο διαδίκτυο, μια όψη της αυξανόμενης απογοήτευσης των κατοίκων της πόλης που βιώνουν ένα εξαιρετικά σκληρό lockdown λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Οργή στη Σαγκάη από το σοκαριστικό βίντεο

Βίντεο του ξυλοδαρμού σε ένα συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Pudong της πόλης έγινε viral την Τετάρτη στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας πολύ έντονες αντιδράσεις.

Το κλιπ, το οποίο φαίνεται να έχει κινηματογραφηθεί από έναν κάτοικο ενός κοντινού κτιρίου, δείχνει έναν εργαζόμενο υγείας - ντυμένο από την κορυφή ως τα νύχια με προστατευτικό εξοπλισμό - να κυνηγάει το σκυλί ράτσας corgi σε έναν δρόμο και να το χτυπά τρεις φορές με ένα φτυάρι.

Σε δύο φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, το corgi φαίνεται να τρέχει πίσω από ένα λεωφορείο που λέγεται ότι μεταφέρει τον ιδιοκτήτη του σε μονάδα απομόνωσης. Μια άλλη φωτογραφία δείχνει το σώμα του να απομακρύνεται μέσα σε μια πλαστική σακούλα.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες έχουν αναδημοσιευτεί και διαγραφεί από πολλούς χρήστες. Ο ιδιοκτήτης του corgi βρισκόταν σε καραντίνα την ώρα της επίθεσης, σύμφωνα με το κρατικό περιοδικό China News Weekly, και είχε αφήσει το σκυλί στους δρόμους αφού δεν μπόρεσε να βρει κάποιον να φροντίσει το ζώο κατά την απουσία του.

Όλοι κάτοικοι της Σαγκάης -περί τα 25 εκατομμύρια- βρίσκονται υπό αποκλεισμό μέχρι νεωτέρας, ενώ υποβάλλονται σε εντατικό τέστινγκ έναντι της νόσου. Όσοι βρεθούν θετικοί αντιμετωπίζουν υποχρεωτική απομόνωση.

«Στο τέλος, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να αφήσω (το corgi) ελεύθερο έξω για να γίνει αδέσποτο, τουλάχιστον δεν θα πέθαινε από την πείνα», έγραψε ο ιδιοκτήτης σε μια διαδικτυακή ομάδα, εξηγώντας ότι δεν είχε μείνει τροφή για σκύλους στο σπίτι, σύμφωνα με το China News Weekly. «Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μόλις φύγαμε, θα χτυπιόταν μέχρι θανάτου».

Ισχυρίστηκε ότι μια επιτροπή κατοίκων είχε αρνηθεί να βοηθήσει στη φροντίδα του σκύλου, ανέφερε το περιοδικό. Η επιτροπή δήλωσε ότι ανησυχούσε ότι και το corgi θα μπορούσε να έχει μολυνθεί.

«Εκείνη την εποχή, οι εργαζόμενοι δεν εξέτασαν (το θέμα) πολύ διεξοδικά. Θα επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη και θα προσφέρουμε αποζημίωση αργότερα», δήλωσε η επιτροπή σε απάντησή της, σύμφωνα με το China News Weekly.

Το περιστατικό διαδόθηκε ευρέως στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo. Ένα hashtag σχετικά με το θέμα προβλήθηκε δεκάδες εκατομμύρια φορές προτού αφαιρεθεί από τον εξαιρετικά λογοκριμένο ιστότοπο. Το υλικό προκάλεσε σοκ και οργή, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τη θανάτωση του σκύλου σκληρή και περιττή.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές έχουν δηλώσει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο είναι πιθανός αλλά χαμηλός και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού στον άνθρωπο.

Και η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι οι άνθρωποι έχουν κολλήσει το Covid από κατοικίδια ζώα.

Κίναειδήσεις τώρασκυλίξυλοδαρμόςΚορονοϊός