Κόσμος|12.04.2022 20:37

Τουρκία: «Θα αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική 180 μοίρες», είπε ο Κιλιτσντάρογλου

Μαρία Ζαχαράκη

Την υπόσχεση ότι θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά 180 μοίρες, έδωσε ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού ΧαμπέρΤουρκ, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει ειρήνη με όλες τις χώρες, κατά το παράδειγμα του Βενιζέλου και του Ατατούρκ.

«Δεν υπάρχουν έχθρες στην εξωτερική πολιτική. Τι έκανε ο Βενιζέλος; Πρότεινε τον Ατατούρκ για το Νόμπελ. Δεν είχαμε πολεμήσει πριν; Εάν δε φτάσεις σε αυτόν τον πήχη πνευματικά, δεν μπορείς να διαχειριστείς τις καταστάσεις. Το ίδιο και με την Αίγυπτο. Γιατί μπήκαμε στο βάλτο της Μέσης Ανατολής; Γιατί στέλνετε όπλα εδώ κι εκεί; Η Αίγυπτος είναι η σημαντικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, δεν μπορείς να την κάνεις εχθρό. Θα αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική 180 μοίρες. Θα κάνουμε ειρήνη με όλες τις χώρες».

Ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε επίσης ότι θα στείλει τους Σύρους πρόσφυγες εντός 2 ετών πίσω στην πατρίδα τους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καπηλεύτηκε χρήματα που προορίζονταν για τους πρόσφυγες. «Ένας άνθρωπος που λαμβάνει ρουσφέτια δεν μπορεί να είναι πολιτικός. Θα στείλουμε τους Σύρους αδελφούς μας στις χώρες τους εντός 2 ετών. Οι αιτούντες άσυλο φυλακίστηκαν στην Τουρκία, ενώ ο σωματοφύλακάς τους ζει στο παλάτι. Πήραν χρήματα, 50 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν δόθηκε τίποτα για να φροντίσουν τους Σύρους. Τα εξαφάνισαν και αυτά». Στην ερώτηση αν μία πιθανή κυβέρνηση CHP θα έδινε πίσω το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400 ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απάντησε κατηγορηματικά ‘όχι’. «Όχι! Αγοράστηκαν τώρα! Βέβαια γιατί αγοράστηκαν οι S-400. Ποιος θα μας επιτεθεί; Το Ιράκ μήπως, το Ιράν μήπως θα μας επιτεθεί; Ή η Ρωσία θα μας επιτεθεί; Όπλα τους είναι άλλωστε. Με την Ελλάδα μήπως θα καβγαδίσουμε;»

Κυβίστηση με οικονομικά ανταλλάγματα η υπόθεση Κασόγκι

Λάβρος κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κυβίστηση στην υπόθεση Κασόγκι, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο ότι χρηματίστηκε για να κλείσει την υπόθεση στην Τουρκία και να τη στείλει στη Σ. Αραβία.

«Η δολοφονία διαπράχθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Όλα είναι εκεί έξω. Καταγράφηκε. Έχει μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Είναι ξεκάθαρο ότι η δολοφονία έγινε εδώ. Όλα είναι ξεκάθαρα. Ο Ερντογάν σηκώθηκε και είπε ότι οι Σαουδάραβες ζήτησαν την υπόθεση κι εκείνος απάντησε δεν θα τη στείλουμε, λέγοντας στους Σαουδάραβες ηγεμόνες ότι δεν είμαστε ηλίθιοι. Τώρα τί συνέβη; Πήρε αυτή την υπόθεση και τη μετέφερε στη Σαουδική Αραβία. Τώρα αποκαλύφθηκε ποιος είναι ηλίθιος και ποιος δεν κρατάει τον λόγο του. Για ποιο λόγος; Για χρήματα», κατήγγειλε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πριν από λίγες ημέρες, η εφημερίδα «Σοζτζού» της αντιπολίτευσης είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έλαβε ως αντάλλαγμα από τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να κλείσει δικαστικά η υπόθεση Κασόγκι στην Τουρκία, 3-5 δις. δολάρια.

ΣυρίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουειδήσεις τώραΕλευθέριος ΒενιζέλοςπρόσφυγεςΚεμάλ ΑτατούρκΤουρκία