Κόσμος|14.04.2022 09:10

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με το ρωσικό καταδρομικό Moskva – Εξερράγησαν πυρομαχικά ή χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο; Όσα ξέρουμε

Newsroom

Επιβεβαιώνει η Ρωσία πως η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva, τυλίχθηκε στις φλόγες την Πέμπτη. Η παραδοχή έρχεται την ώρα που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι χτύπησε το πλοίο με πυραύλους. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό Moskva είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, αφού πυρομαχικά που έφερε εξερράγησαν από τη φωτιά.

Εκκενώθηκε το πλοίο

Το πλήρωμα, που υπολογίζεται στα περίπου 500 άτομα, σώθηκε όλο, πρόσθεσε η ανακοίνωση. Το ρωσικό υπουργείο δε διευκρίνισε τι προκάλεσε την αρχική πυρκαγιά, λέγοντας ότι βρίσκεται υπό διερεύνηση. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πλοίο των 12.500 τόνων είχε χτυπηθεί από δύο ουκρανικούς πυραύλους.

Επ' αυτού δε δόθηκαν περισσότερα στοιχεία, ωστόσο ο κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο δήλωσε στο Telegram: «Επιβεβαιώθηκε ότι το καταδρομικό Moskva πήγε σήμερα ακριβώς εκεί που το έστειλαν οι συνοριοφύλακες μας, στο Φιδονήσι. Οι πύραυλοι Neptune που φυλάνε τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές στο ρωσικό πλοίο. Δόξα στην Ουκρανία!».

Τα σχόλιά του για Φιδονήσι έγιναν διότι, την επομένη ημέρα της έναρξης της ρωσικής εισβολής, το Moskva ήταν το ένα από τα δύο ρωσικά πλοία που πλησίαζαν το συγκεκριμένο νησί στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί, οι Ρώσοι διέταξαν 13 Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονταν το νησί να παραδοθούν, αλλά οι Ουκρανοί απάντησαν μέσω συρμάτου, λέγοντας στο Moskva και το πλήρωμά του να «πάνε να γ********.

Ποιο είναι το Moskva

Όπως αναφέρει το BBC, το καταδρομικό Moskva κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στην τότε ΕΣΣΔ. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε στη νότια πόλη Μικολάιφ της Ουκρανίας, η οποία βομβαρδίζεται τακτικά τις τελευταίες ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το πλοίο, μήκους 186 μέτρων, αρχικά ονομάστηκε Slava, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Moskva (Μόσχα). Ο κύριος οπλισμός του πολεμικού πλοίου είναι πύραυλοι P-1000 Vulkan. Το καταδρομικό -το οποίο έγινε η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας το 2000- έπαιξε κομβικό ρόλο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στη Συρία, η οποία ξεκίνησε το 2015.

Προειδοποίηση Μόσχας για νέα χτυπήματα στο Κίεβο

ην ίδια ώρα, σκληρή προειδοποίηση προς το Κίεβο απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης η ρωσική κυβέρνηση, απειλώντας για χτυπήματα σε κέντρα διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας κι ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για 50η ημέρα.

Η Μόσχα επικαλέστηκε ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα στο χωριό Γκορντέγιεφκα της περιοχής Κορενέφσκι για να προειδοποιήσει την ουκρανική κυβέρνηση ότι θα χτυπήσει «τα σημεία όπου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου».

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Κονασένκοφ, «βλέπουμε απόπειρες δολιοφθοράς και πλήγματα από ουκρανικές δυνάμεις σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν συνεχιστούν τέτοια γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα από τον ρωσικό στρατό σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τα οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αποφύγει μέχρι στιγμής».

Φρίκη μετά τον εντοπισμό 100 πτωμάτων στο Σούμι

Εξάλλου, πάνω από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια - αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).

Ρωσίαειδήσεις τώραπυρομαχικάΟυκρανίαπλοίοπόλεμος