Κόσμος|15.04.2022 10:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται το θρίλερ με τη βύθιση του Moskva – Οι φόβοι για χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία και οι νέες απειλές σε Φινλανδία και Σουηδία

Newsroom

Συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του καταδρομικού πλοίου Moskva, την ώρα που η CIA επισήμως διατύπωσε το φόβο ότι η Ρωσία θα καταφύγει σε πυρηνικά όπλα υπό το βάρος των στρατιωτικών αποτυχιών στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία απειλεί ευθέως την Φινλανδία και τη Σουηδία με φόντο την πρόθεση των δύο αυτών χωρών να εγκαταλείψουν την ιστορική τους ουδετερότητα και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Τι θρίλερ με το Moskva

Δεν είναι ακόμη σαφές αν το πλοίο Moskva χτυπήθηκε από ουκρανικά όπλα. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ήταν, αλλά η Ρωσία υποστηρίζει ότι ευθύνονται μια πυρκαγιά στο πλοίο και στη συνέχεια «θυελλώδεις θαλάσσιες συνθήκες» ενώ ρυμουλκούνταν στο λιμάνι.

Η Ρωσία διαθέτει μόνο τρία πολεμικά πλοία αυτής της κλάσης, τα οποία έχουν πληρώματα σχεδόν 500 ναύτες, και η απώλεια του Moskva είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους περιέγραψε την παραδοχή της Ρωσίας ως μια «σπάνια στιγμή αλήθειας... Εκπλήσσομαι που το παραδέχθηκαν», δήλωσε στο BBC.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό το φως των στρατιωτικών αποτυχιών της Ρωσίας, ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση ενός τακτικού ή χαμηλής ισχύος πυρηνικού όπλου, δήλωσε ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα, ο Μπερνς δήλωσε: «Η CIA θα μπορούσε να έχει την ευθύνη για την καταστροφή της χώρας: Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας ... κανείς μας δεν μπορεί να πάρει ελαφρά τη καρδία την απειλή που θέτει μια πιθανή προσφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης».

Το Κρεμλίνο έθεσε τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε υψηλό συναγερμό λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Ζητεί βοήθεια από τη Βραζιλία η Ρωσία

Εξάλλου, η Ρωσία ζήτησε από τη Βραζιλία υποστήριξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την ομάδα των κορυφαίων οικονομιών G20 για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις εξοντωτικές κυρώσεις, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Reuters.

Στις 30 Μαρτίου ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ ζήτησε με επιστολή του την «υποστήριξη της Βραζιλίας για την αποτροπή πολιτικών κατηγοριών και προσπαθειών διάκρισης στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στα πολυμερή φόρουμ». Εκπρόσωπος του βραζιλιάνου υπουργού Οικονομίας ανέφερε ότι η Βραζιλία θα ήθελε η Ρωσία να παραμείνει μέρος των συζητήσεων σε πολυμερείς οργανισμούς.

Κινδυνεύουν 2,7 εκατ. άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία

Η ζωή περίπου 2,7 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία κινδυνεύει στην Ουκρανία, προειδοποίησε επιτροπή του ΟΗΕ, επικαλούμενη αναφορές ότι πολλοί είναι παγιδευμένοι ή εγκαταλελειμμένοι στα σπίτια τους, στα κέντρα φροντίδας και στα ορφανοτροφεία χωρίς βασικές προμήθειες ή φάρμακα. Η επιτροπή δήλωσε ότι είναι «βαθιά ενοχλημένη» από το γεγονός ότι η τύχη των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία είναι «σε μεγάλο βαθμό άγνωστη».

Εκατοντάδες νεκροί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 503 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης της περιοχής. Το Χάρκοβο, η δεύτερη πόλη της Ουκρανίας με προπολεμικό πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, απέχει 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Ευθείες απειλές κατά Φινλανδίας και Σουηδίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα λάβει «μέτρα ασφαλείας και άμυνας που θα κρίνει απαραίτητα» εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο υπουργός δήλωσε ότι η ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία θα «επιδεινώσει σοβαρά τη στρατιωτική κατάσταση» και θα οδηγήσει σε «τις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες». Η Φινλανδία και η Σουηδία είχαν κάνει νωρίτερα ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Καταγγέλλουν ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία

Η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές με ελικόπτερα στο χωριό Κλίμοβο στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Μπριάνσκ δήλωσε νωρίτερα ότι δύο κτίρια κατοικιών στο χωριό είχαν πληγεί από βομβαρδισμούς. Η περιοχή βρίσκεται βόρεια της ουκρανικής περιφέρειας Τσέρνιχοφ. Ένα χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας είχε επίσης δεχθεί πυρά από την Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Επιστρέφει η γαλλική πρεσβεία στο Κίεβο

Η Γαλλία σχεδιάζει να επιστρέψει την πρεσβεία της στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο. Είχε μεταφερθεί στη δυτική πόλη Λβιβ τον Μάρτιο, καθώς η Ρωσία εισέβαλε. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους συμμάχους να επαναλάβουν την κανονική διπλωματική τους παρουσία στην Ουκρανία.

Επίσης, η Τουρκία εξακολουθεί να εργάζεται για την οργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και του Ζελένσκι, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι προϋπόθεση για μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου είναι ένα έγγραφο έτοιμο για να το υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

2.557 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Συνολικά 2.557 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων την Πέμπτη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιρίνα Βερεστσούκ, με 289 από αυτούς από τη Μαριούπολη. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι άνθρωποι «λιμοκτονούν μέχρι θανάτου» στην πολιορκημένη πόλη.

ειδήσεις τώραπόλεμοςπυρηνικά όπλαΟυκρανίαΡωσίαπλοίο