Κόσμος|16.04.2022 19:37

Πρώην διπλωμάτης ΗΠΑ στο OPEN: Αν ο Πούτιν νιώσει μεγάλη απειλή, τότε είναι πιθανή η χρήση πυρηνικών

Newsroom

Εκτιμήσεις για τον πόλεμο που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία και τις εξελίξεις που πρόκειται να ακολουθήσουν έκανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και τη Γεωργία Γαραντζιώτη ο κ. Μάθιου Μπράιζα, πρώην διπλωμάτης ΗΠΑ, πρώην βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώην πρέσβης ΗΠΑ Αζερμπαϊτζάν, πρώην πρόξενος ΗΠΑ στη Μόσχα και μέλος think tank «Αtlantic Council».

«Αν η Ρωσία χάνει έναν πόλεμο με τη χρήση συμβατικών όπλων, θα κλιμακώσει τη βία με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αν δεις το ρωσικό δόγμα θα καταλάβεις ότι θέτει ένα πυρηνικό όπλο, όπως ένα τανκ, απλά πιο δυναμικά. Για εμάς στο ΝΑΤΟ είναι μεγάλο στίγμα αν χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα. Στη Ρωσία δεν στιγματίζονται. Οπότε σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, αν ο Πούτιν πιστεύει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει μια μεγάλη απειλή, όπως το να χάσει ένα πόλεμο στην Ουκρανία, τότε ναι, θεωρητικά πιστεύω ότι προετοιμάζονται για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ότι το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αν το κάνει αυτό, το θα σημάνει το τέλος της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το πώς θα κινηθεί το ΝΑΤΟ σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αμερικανός είπε: «Ο Πούτιν είναι ορθολογιστής, δεν είναι τρελός. Αυτή τη στιγμή χάνει και δεν νομίζω ότι δοκιμάσει να ρισκάρει την πυρηνική εξόντωση της Ρωσίας. Γιατί αυτή θα είναι η απάντηση του ΝΑΤΟ αν χτυπήσουν πληθυσμιακά κέντρα. Όμως στο πεδίο της μάχης η χρήση πυρηνικών όπλων είναι κάτι διαφορετικό. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ενάντια σε Ουκρανούς στρατιώτες.

Για τη δεύτερη φάση της ρωσικής επίθεσης, σχολίασε: «Είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να παγιώσει το ρωσικό έλεγχο πάνω απο το Ντονμπάς και να δημιουργήσει μια σύνδεση, μια επίγεια γέφυρα απο τη Ρωσία μέσω του Ντονμπάς στην Ουκρανία, το οποίο σημαίνει ότι θα βρίσκεται μέσα και η Μαριούπολη και όλο το κομμάτι της θάλασσας το Αζόφ. O Πούτιν δεν έχει κανένα σχέδιο να διαπραγματευτεί και να συζητήσει με τους Ουκρανούς για τη μοίρα της Ουκρανίας. Σκοπός του Πούτιν είναι σκοτώσει όσο το δυνατό περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες και πολίτες γίνεται. Και αυτό Θέλει να το καταφέρει αυτό πριν τη γιορτή της 9ης Μαϊου που βλέπουμε κάθε χρόνο με την τεράστια παρέλαση στην κόκκινη πλατεία».

ειδήσεις τώραΗΠΑπόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΟυκρανία