Κόσμος|18.04.2022 08:22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελευταία πράξη στη Μαριούπολη - Η πόλη σφραγίζεται και όσοι έμειναν «θα πολεμήσουν μέχρι τέλους»

Newsroom

Η Μαριούπολη ετοιμάζεται για την ίσως τελική μάχη, ώρες μετά τη λήξη του ρωσικού τελεσίγραφου για παράδοση ή «ισοπέδωση». Οι Ουκρανοί, πάντως, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για το έδαφος της πόλης που «σφυροκοπείται» ανελέητα από την αρχή του πολέμου.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα στο λιμάνι της Μαριούπολης «αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη με κάθε κόστος», ενώ ο πρωθυπουργός Ντένις Σιμχάλ τονίζει πως η Μαριούπολη «δεν έπεσε» παρά το τελεσίγραφο της Ρωσίας. Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις εκεί θα «πολεμήσουν μέχρι τέλους», σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ρωσικούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές σε πολλούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο. Στο Μικολάιβ κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, ο κυβερνήτης κάνει λόγο για συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες.

«Σφραγίζεται» η πόλη

Η Μαριούπολη θα κλείσει την είσοδο και την έξοδο από σήμερα Δευτέρα και όσοι παραμείνουν στην πόλη θα «φιλτραριστούν», δήλωσαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με σύμβουλο του δημάρχου.

Μάλιστα, οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να εκδίδουν πάσο για τη μετακίνηση εντός της πόλης, δήλωσε ο σύμβουλος Πέτρο Αντριουστσένκο, προσθέτοντας πως οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν στους δρόμους ή να μετακινηθούν μεταξύ των συνοικιών χωρίς αυτό.

Το CNN που μεταδίδει το παραπάνω, ωστόσο, δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Αυστηρό μήνυμα Ζελένσκι για την παράδοση όπλων στη χώρα του

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους σε βραδινό διάγγελμά του.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς.

«Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ», είπε.

 

Σημειώνεται πως στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται επί εβδομάδες, θεωρείται πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες κάτοικοι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο τέλος, επέμεινε ότι «όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται και από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν».

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΜαριούποληΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραπόλεμος