Κόσμος|18.04.2022 22:46

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απίθανη προς το παρόν η εκεχειρία σύμφωνα με τον ΟΗΕ - Η Ρωσία επιχειρεί να ξεκινήσει νέα επίθεση εκτιμά αξιωματούχος του Κιέβου

Newsroom

Η κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου είναι απίθανη προς το παρόν αλλά θα μπορούσαν να συμβεί σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών την ώρα που σύμφωνα με τον Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κιέβου, η Ρωσία φαίνεται να έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη νέα επίθεσή της στα ανατολικά της χώρας, καθώς όπως δήλωσε «ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να ξεκινήσουν την ενεργό φάση σήμερα το πρωί».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε: «Προφανώς, δεν έχουμε ακόμη ανθρωπιστική εκεχειρία από τη ρωσική πλευρά. Αναφέρθηκα σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό και συνέχισαν να υπόσχονται ότι θα μου απαντήσουν για τις λεπτομέρειες αυτών των προτάσεων. Αυτή τη στιγμή, αν θα μπορούσα να μιλήσω για τις ρωσικές αρχές, δε θέτουν την τοπική κατάπαυση του πυρός στην κορυφή της ατζέντας τους», είπε.

«Οι εκεχειρίες δεν είναι στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή. Μπορεί να είναι σε μερικές εβδομάδες. Μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπήρξαν σποραδικοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι που επέτρεψαν σε ορισμένους πολίτες να ξεφύγουν από τις πόλεις που δέχονται επιθέσεις, αλλά η Ουκρανία δήλωσε ότι άλλες προσπάθειες έπρεπε να εγκαταλειφθούν λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών.

Με μια αναμενόμενη νέα, μεγάλη επίθεση να αναμένεται από μέρα σε μέρα στην ανατολική Ουκρανία, ο κ. Γκρίφιθς προσπαθεί να κανονίσει τοπικές εκεχειρίες για να μεταφέρει τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος.Μάλιστα σημείωσε ότι θα μεταβεί στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν την προοπτική να φιλοξενήσει εκεί έναν ακόμη γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου

Ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Οι δηλώσεις του απηχούν την τοποθέτηση κορυφαίου ουκρανού αξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει από το πρωί μια νέα επίθεση.

«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

Η Ρωσία επιχειρεί να ξεκινήσει «ενεργή φάση» νέας επίθεσης, λέει Ουκρανός αξιωματούχος

Η Ρωσία φαίνεται να έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη νέα επίθεσή της στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τον κορυφαίο αξιωματούχο ασφαλείας της.

«Σήμερα το πρωί, κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της γραμμής του μετώπου των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Χάρκοβο, οι κατακτητές επιχείρησαν να διασπάσουν τις άμυνές μας», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Ολέξι Ντανίλοφ σε τηλεοπτικά σχόλια προσθέτοντας ότι «ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να ξεκινήσουν την ενεργό φάση σήμερα το πρωί».

Η Ρωσία έχει ανασυγκεντρώσει τις δυνάμεις της γύρω από τα ανατολικά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού αποσύρθηκε από την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, έπειτα από σθεναρή αντίσταση.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια σφοδρή επίθεση σε μια περιοχή όπου μάχεται με τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ρωσίας εδώ και πολλά χρόνια.

Ο λόρδος Dannatt, πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού, δήλωσε νωρίτερα στο Sky News ότι η νέα επίθεση - υπό νέο στρατηγό - θα είναι «σχολαστικά προετοιμασμένη» σε αντίθεση με την «τυχαία» αρχική ώθηση προς το Κίεβο που «τελικά απέτυχε».

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν τη Δευτέρα στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, και δέχθηκαν ουκρανικά πυρά στη γειτονική πόλη Ρούμπινζε, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εξαπολύθηκε τη νύχτα» της Κυριακής προς Δευτέρα στην Κρεμίνα, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι, σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

«Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη εισέλθει εκεί, με μια τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού... Οι υπερασπιστές μας υποχώρησαν σε νέες θέσεις», πρόσθεσε. Η Κρεμίνα, με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 50 χλμ βορειοανατολικά του Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς που αποτελεί έναν από τους στόχους της Μόσχας σε αυτή την περιοχή.

Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να ελέγχουν «μέρος» της πόλης Ρούμπινζε

Η πόλη είναι κοντά στο Ρούμπινζε, που δέχθηκε σφοδρά πυρά από ουκρανικό πυροβολικό και όλμους, σημείωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν αυτήν την τοποθεσία, ειδικά από το χωριό Νοβοντρούζεσκ, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά.

Από αυτό το χωριό, μπορούσε κανείς να δει και να ακούσει ισχυρές εκρήξεις στο Ρούμπινζε, ορισμένες φορές ακολουθούμενες από πυρκαγιές, με μαύρους και λευκούς καπνούς να υψώνονται πάνω από την πόλη. Στις 13 Απριλίου, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, είχε πει ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να ελέγχουν «μέρος» της πόλης Ρούμπινζε.

«Μόλις απελευθερώσουμε (όλη την περιοχή), θα λάβουμε μια απόφαση για να παράσχουμε βοήθεια στους αδελφούς μας στο Ντονέσκ και, τελικά, στη Ρωσία», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Κυριακή το βράδυ τη Ρωσία ότι θέλει να «καταστρέψει» ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και ότι «ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση» στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΟΗΕΡωσίαπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ Πούτιν