Κόσμος|18.04.2022 22:12

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονιστικές ιστορίες από τη Μπούχα - Ο πατέρας δεν ξαναγύρισε, ο γιος ζει από τύχη

Newsroom

Ο θρήνος στη Μπούχα, βορειοδυτικά του Κιέβου στην Ουκρανία δεν έχει τέλος. Δεκαεννέα ημέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, συγγενείς των θυμάτων ακόμη αποχαιρετούν τους ανθρώπους που έχασαν. Ένας από αυτούς είναι και ο Ρουσλάν, ο οποίος εκτελέσθηκε, ενώ αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο ίδιος του ο γιος.

Ο Γιούρι και ο πατέρας του βγήκαν από το καταφύγιο στις 17 Μαρτίου για να πάρουν τρόφιμα και φάρμακα, με τα ποδήλατά τους. Δεν μπορούσαν να φανταστούν τι θα ακολουθούσε. «Πήγαμε προς το δημαρχείο και πίσω από ένα σπίτι βγήκε ένας Ρώσος στρατιώτης, μας είπε να σταματήσουμε, σταματήσαμε. Ρώτησε πού πάτε; Ο μπαμπάς μου είπε "πάμε να πάρουμε φαγητό" μετά από αυτό ο μπαμπάς γύρισε προς εμένα με μία πλευρά να με καλύπτει από αριστερά και προς δεξιά ήταν προς τον στρατιώτη», περιγράφει το παιδί.

«Είχαμε σηκώσει τα χέρια, είχαμε δεμένα άσπρα πανιά πάνω στα μπράτσα και αυτός απλά πυροβόλησε, χωρίς αιτία. Έριξε δύο σφαίρες στον θώρακα και εμένα με χτύπησε στο δάχτυλο, το μεγάλο δάχτυλο του χεριού του αριστερού. Μετά όταν έπεσα στα πλάγια γύρισα και ρώτησα "μπορώ να πάω στον μπαμπά μου;". Και μετά με πυροβόλησαν ξανά στο χέρι. Και επειδή εγώ ήμουν ξαπλωμένος στο πλάι σηκώθηκε η κουκούλα λίγο πάνω πάνω από το κεφάλι μου και δεν ξέρω αν με σημάδευε στο κεφάλι αλλά χτύπησε την κουκούλα. Η σφαίρα πέρασε μόνο από την κουκούλα. Μετά τον πέμπτο πυροβολισμό που πέτυχε την κουκούλα πυροβόλησε ξανά τον πατέρα μου στο κεφάλι», συνεχίζει.

Ο Γιούρι έμεινε ακίνητος στο έδαφος. Όταν σηκώθηκε είδε το άψυχο κορμί του πατέρα του μέσα σε μια λίμνη αίματος. Κατάλαβε ότι ήταν νεκρός και έτρεξε στο σπίτι του.

«Είναι μεγάλη τραγωδία για την οικογένειά μας. Είμαι σε τραγική κατάσταση δεν καταλαβαίνω γιατί τα παιδιά μου πρέπει να μεγαλώσουν ορφανά. Είναι φοβερό αυτό. Πιστεύουμε στον θεό. Το σπίτι μας ήταν πάντα ανοιχτό για όλους. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί. Εγώ πριν προσπαθούσα να καταλάβω και τις δυο πλευρές της σύρραξης, αλλά τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό. Τον σκότωσαν, ούτε περίθαλψη ούτε τίποτα ο άνθρωπος πέθανε», εξηγεί η σύζυγος του αδικοχαμένου άνδρα.

Σύμφωνα με τις Αρχές της πόλης ο πυροβολισμός ήταν η αιτία θανάτου για το 95% των αμάχων που έπεσαν νεκροί στην Μπούχα. «Είχαμε σχέσεις στη δουλειά, μαζί δουλεύαμε. Πήγαινε με το παιδί του να πάρει φάρμακα και τον εκτελέσανε τα κτήνη», λέει ένας φίλος του Ρουσλάν. Να σημειωθεί ότι οι εκτελέσεις στην Μπούχα έχουν προκαλέσει παγκόσμια οργή.

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίανεκροίΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώρα