Κόσμος|20.04.2022 08:58

Αγία Σοφία: «Άθλια επίθεση» - Ο τουρκικός Τύπος για τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης

Μαρία Ζαχαράκη

Ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας απασχολεί σήμερα σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, που κάνουν λόγο για «άθλια επίθεση» στο μνημείο.

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για το περιστατικό, το οποίο καταδικάζει ανεξαιρέτως ο φιλοκυβερνητικός και αντιπολιτευόμενος Τύπος.

«Η πύλη της Αγίας Σοφίας σαπίζει»

Σύμφωνα με την «Τουρκιγέ», η πύλη είχε αποκατασταθεί κι επί Σουλτάνου Αμντουλχαμίντ κι ότι από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι πριν από 5 χρόνια υπήρχε μία φθορά, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει μεγαλώσει. Το ερώτημα είναι ‘εάν αυτό έγινε από ανθρώπινο χέρι’, δηλαδή εσκεμμένα. Επίσης, υπάρχουν φθορές υπάρχουν και σε κάποιους τοίχους της Αγίας Σοφίας.

Ο ιστορικός τέχνης Σεντάτ Μπορνοβαλί δηλώνει στην εφημερίδα ότι «η καταστροφή είναι λυπηρή και ανησυχητική». Για τη φθορά στην Πύλη αναφέρει ότι πιθανόν κάποιοι να προσπάθησαν να αποσπάσουν ένα κομμάτι. «Πιθανώς, άλλοι που το είδαν μετά να επιχείρησαν και εκείνοι να αποσπάσουν άλλο κομμάτι. Δυστυχώς, μια τέτοια συμπεριφορά ωθεί και άλλους να ενεργήσουν ανάλογα». Ο Μπορνοβαλί προτρέπει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού να επανεξετάσει το θέμα της διαχείρισης των επισκεπτών για να αποτραπεί η καταστροφή του τζαμιού.

Η Χουριέτ γράφει «έσπασαν την πόρτα με τα 1.400 χρόνια ιστορίας», ενώ η Γενί Σαφάκ κάνει λόγο για «άθλια επίθεση στην Αγία Σοφία».

Την ίδια ώρα, η Τζουμχουριέτ και η Ακσάμ γράφουν για την έρευνα που ξεκινά, με τη δεύτερη να τονίζει την «καταστροφή στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη».

βανδαλισμόςΑγία ΣοφίαΚωνσταντινούποληειδήσεις τώραΤουρκία