Κόσμος|21.04.2022 13:59

Πόλεμος Ουκρανία: Γιατί δεν θα επιχειρήσει έφοδο στο Azovstal της Μαριούπολης η Ρωσία; Η διαταγή που έδωσε ο Πούτιν

Newsroom

Η Ρωσία ανακοίνωσε και επίσημα την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κι ενώ παραμένει υπό πολιορκία ο τελευταίος θύλακας αντίστασης, το αχανές εργοστάσιο Azovstal.

Γιατί δεν θα επιχειρήσει έφοδο στο Azovstal η Ρωσία

Όπως προκύπτει από τη συνομιλία που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα επιχειρήσουν έφοδο στο εργοστάσιο, αλλά θα πολιορκήσουν όσες ουκρανικές δυνάμεις έχουν απομείνει στο σημείο κι ενώ το Κίεβο κάνει λόγο για την ύπαρξη περί των 1.000 αμάχων μέσα στην εγκατάσταση.

«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών. «Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε (...) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε. «Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.

«Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αντιπρόεδρος Ουκρανίας: Να αποχωρήσουν οι άμαχοι από το Azovstal

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal.

«Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από το Azovstal σήμερα», σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Την ίδια ώρα, το Χάρκοβο, δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ. «Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη», σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του μήνυμα.Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται στα νεκροτομεία του Κιέβου

Εξάλλου, σύμφωνα με δήλωση ουκρανής αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου.

«Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου στο τέλος Μαρτίου, εκατοντάδες πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν μαζί με τους Δυτικούς τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

ΡωσίαΜαριούποληειδήσεις τώραπολιορκίαΟυκρανίαπόλεμος