Κόσμος|25.04.2022 20:51

Η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Φινλανδίας στο OPEN: «Η Φινλανδία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης»

Newsroom

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ξεκίνησε τη συζήτηση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εν μέσω απειλών της Ρωσίας για σκληρή απάντηση, αν αυτό γίνει πραγματικότητα τους επόμενους μήνες. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, μιλάει στο ΟΡΕΝ και εξηγεί αν αυτές οι απειλές είναι ικανές να αλλάξουν τα σχέδια της χώρας για ένταξη στη Συμμαχία.

Όπως είπε: «Ήμαστε ουδέτερο κράτος κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά από όταν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θεωρούμε τη χώρα μας ουδέτερη. Φυσικά και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτά που λέει το Κρεμλίνο. Ακούμε τι λέει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι κάθε χώρα, μεταξύ αυτών και η Φινλανδία, έχει το δικαίωμα να παίρνει τις δικές τις αποφάσεις ασφαλείας. Κάθε εναλλακτική έχει τα υπέρ και τα κατά της. Συμβαίνει κάτι αν το κάνεις και αν δεν το κάνεις. Θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες ακόμη και αν δεν μπούμε στο ΝΑΤΟ. Αυτό σκέφτεται τώρα το Κοινοβούλιό μας. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για κανέναν», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις,στις οποίες αποτυπώνεται ότι οι Φινλανδοί επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ σημείωσε: «Οι Φινλανδοί κατάλαβαν τι είδους χώρα είναι η Ρωσία υπό το καθεστώς του Πούτιν. Η αντίδρασή τους είναι φυσιολογική. Προς το παρόν, είναι ειρηνικά στα σύνορά μας, αλλά έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στη Ρωσία και αυτό είναι σοβαρό. Η Ρωσία είναι γείτονάς μας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει για τι είναι ικανός. Είναι πιθανότατα ένοχος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Την Φινλανδία δεν την αφορά η ουδετερότητα ή το να παραμείνει κάπου μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Η Φινλανδία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης». 

ΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΦινλανδίαΟυκρανίαΝΑΤΟειδήσεις τώρα