Κόσμος|27.04.2022 10:38

Οσμάν Καβαλά: Διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα – 51 προσαγωγές

Μαρία Ζαχαράκη

Διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης εναντίον της απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης για επιβολή ισόβιας κάθειρξης στον επιχειρηματία και ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά.

Πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολλές επαγγελματικές οργανώσεις και πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από το Επιμελητήριο Μηχανολόγων Μηχανικών στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε μπροστά από το TMMOB φώναζε συνθήματα όπως «Παντού Ταξίμ, Παντού Αντίσταση», «Χαιρετίσματα σε όσους πολεμούν τους πεσόντες στο Γκεζί», «Το Γκεζί είναι τιμή μας, ας γκρεμιστούν οι φυλακές, ελευθερία στους κρατούμενους».

Μετά την ανάγνωση της δήλωσης Τύπου, η αστυνομία επενέβη και προσήγαγε 51 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον δημοσιογράφο Ουμούτ Ταστάν. Το γραφείο του νομάρχη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ορισμένα μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν πορεία χωρίς άδεια, κατά παράβαση του Νόμου για τις Συνελεύσεις και τις Διαδηλώσεις.

Η πλατφόρμα Ταξίμ Αλληλεγγύη ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Ζούμε μια από τις πιο σκοτεινές μέρες στη χώρα μας όσον αφορά τη δημοκρατία, το νόμο και τη δικαιοσύνη. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση του δικαστηρίου δεν ευσταθεί νομικά. Αυτή η απόφαση δεν είναι δικαστική, αλλά πολιτική και την απορρίπτουμε. Πιστεύουμε στο κράτος δικαίου, επιδιώκουμε δικαιοσύνη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ως όργανα που υπερασπίζονται τη δημοκρατία, ως δημοκρατικές δυνάμεις αυτής της χώρας, απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση».

Στο Δικαστικό Μέγαρο του Τσαγλαγιάν βρισκόταν και το Παράρτημα της Κωνσταντινούπολης της Ένωσης Σύγχρονων Δικηγόρων.

«Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο του Γκεζί. Θα υπερασπιστούμε τους υπόπτους του Γκεζί», ήταν ένα από τα συνθήματά τους.

προσαγωγέςΟσμάν Καβαλάδιαδήλωσηειδήσεις τώραΔιαδηλώσειςΤουρκία