Κόσμος|28.04.2022 12:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα – Ποιος ο λόγος

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία (AP Photo/Felipe Dana)
Οι εικόνες πολέμου στην Ουκρανία (AP Photo/Alexei Alexandrov)
Πρόσφυγες πολέμου (AP Photo)
Πρόσφυγες πολέμου (AP Photo)
Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Η Ρωσία έχει αναπτύξει εκπαιδευμένα στρατιωτικά δελφίνια στη ναυτική της βάση στη Μαύρη Θάλασσα - ενδεχομένως για να προστατεύσει το στόλο της από υποβρύχια επίθεση - σύμφωνα με νέα ανάλυση δορυφορικών εικόνων, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Guardian.

Γιατί χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια η Ρωσία

Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) εξέτασε δορυφορικές εικόνες της ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο κλωβοί δελφινιών μεταφέρθηκαν στη βάση τον Φεβρουάριο, κατά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τα υδρόβια θηλαστικά για την ανάκτηση αντικειμένων ή την αποτροπή εχθρικών δυτών.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, ενώ βρίσκονται εκτός εμβέλειας πυραύλων, είναι δυνητικά ευάλωτα σε υποθαλάσσιες επιθέσεις.

Η Ουκρανία είχε επίσης εκπαιδεύσει δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, σε μια ιδέα που γεννήθηκε από ένα πρόγραμμα της σοβιετικής εποχής, το οποίο έπεσε σε παραμέληση τη δεκαετία του 1990.

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξαν τη χρήση δελφινιών των οποίων οι ικανότητες ηχοεντοπισμού μπορούν να τους επιτρέψουν να εντοπίζουν υποβρύχια αντικείμενα όπως νάρκες.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση των δικών τους στρατευμάτων δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων - τα οποία είναι επίσης εκπαιδεύσιμα - για να βοηθήσουν ενδεχομένως σε συγκρούσεις.

Το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης αναβίωσε το 2012 από το ουκρανικό ναυτικό, αλλά τα θηλαστικά έπεσαν στα ρωσικά χέρια μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Η Ουκρανία απαίτησε ανεπιτυχώς την επιστροφή των ζώων και το RIA Novosti ανέφερε ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

«Οι ειδικοί μας ανέπτυξαν νέες συσκευές που μετατρέπουν την υποβρύχια ανίχνευση στόχων από τα δελφίνια με σόναρ σε σήμα στην οθόνη του χειριστή. Το ουκρανικό ναυτικό δεν διέθετε κονδύλια για τέτοια τεχνογνωσία και ορισμένα έργα έπρεπε να ναυαγήσουν», δήλωσε μια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δύο χρόνια αργότερα, το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε σχέδια για την αγορά πέντε ακόμη δελφινιών, ξεκινώντας μια διαδικασία υποβολής προσφορών για μια σύμβαση ύψους 1,75 εκατ. ρουβλίων - περίπου 21.000 δολάρια - για την παράδοση δελφινιών στη βάση της Σεβαστούπολης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι σαφές αν τα δελφίνια που πιστεύεται ότι βρίσκονται σήμερα στη Σεβαστούπολη είναι τα ίδια που προέκυψαν από αυτή τη σύμβαση.

Δορυφορικές εικόνες από το 2018 αποκάλυψαν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης δελφίνια στη ναυτική της βάση στην Ταρτούς της Συρίας κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου.

Τα δελφίνια δεν είναι τα μόνα πλάσματα του ωκεανού που μπορεί να έχει εκπαιδεύσει ο ρωσικός στρατός. Μια φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε στις ακτές της Νορβηγίας το 2019 πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκε από το ρωσικό ναυτικό. Οι ψαράδες ανέφεραν ότι μια φάλαινα μπελούγκα που φορούσε περίεργες πλεξούδες, οι οποίες μπορεί να κρατούσαν κάμερες, παρενοχλούσε τις βάρκες τους, τραβώντας ιμάντες και σχοινιά από το πλάι των σκαφών.