Κόσμος|28.04.2022 12:43

Ερντογάν: Ο Καβάλα είναι ο Σόρος της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Σε ομιλία του σε δείπνο ιφτάρ προς ΜΚΟ χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε για πρώτη φορά την ετυμηγορία της δίκης Γκεζί και την ισόβια κάθειρξη στον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σώμα, ενώ αναφερόμενος στην ποινή ισόβιας κάθειρξης του Τούρκου ακτιβιστή, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η ετυμηγορία διατάραξε ορισμένους κύκλους κι ότι ο Οσμάν Καβάλα ήταν «ο Σόρος της Τουρκίας» [σ.σ. συγκρίνοντάς τον με τον Ούγγρο-Αμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος]. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Καβάλα ήταν ο προβοκάτορας των διαδηλώσεων στο Γκεζί.

Ο Τούρκος ηγέτης ισχυρίστηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο Γκεζί, «πρεζάκια κάθονταν στο τζαμί Ντολμαμπαχτσέ με κουτάκια μπύρας».

«Η απόφαση του δικαστικού σώματος έδωσε ένα μάθημα δικαίου και δικαιοσύνης σε όσους έχουν παρόμοιες προθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν υποτάσσεται σε εκβιασμούς».

Την απόφαση για τον Οσμάν Καβάλα επέκρινε έντονα κι ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, λέγοντας ότι «κλαίει» για την ετυμηγορία Γκεζί.

«Κλαίω για τη δολοφονία του δικαστικού συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚωνσταντινούποληΟσμάν Καβαλάειδήσεις τώραΤουρκία