Κόσμος|20.10.2018 22:39

«Αγώνας» Ζάεφ για την εξασφάλιση της πολυπόθητης πλειοψηφίας

Newsroom

«Πυρετός» διαβουλεύσεων και παρασκηνιακές «ζυμώσεις» στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να προσπαθεί να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη πλειοψηφία των δυο τρίτων της Βουλής, που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Πληροφορίες σκοπιανών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται χωρίς όμως αυτό να είναι επίσημο. Ενδεικτικό της ρευστής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η συνεδρίαση έχει πάρει αναβολή για περισσότερο από τρεις ώρες.

Όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής το μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόθεση να στηριχθεί η αλλαγή του Συντάγματος και κατ’ επέκταση η αλλαγή του ονόματος.

«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νομικά και πολιτικά νεκρή. Ο κενός διάλογος στη Βουλή δεν είναι παραγωγικός και παραβιάζει τη λαϊκή βούληση» διεμήνυσε την Πέμπτη (18/10) η αξιωματική αντιπολίτευση εξανεμίζοντας τις ελπίδες Ζάεφ ότι ορισμένοι βουλευτές θα αγνοήσουν τελικά τις οδηγίες του κόμματός τους και θα στηρίξουν την πρόταση.

Ταυτόχρονα, βουλευτές της κυβέρνησης Ζάεφ σε μια ύστατη προσπάθεια κάλεσαν τους συναδέλφους τους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνειδητοποιήσουν την ιστορική στιγμή που καλούνται να ψηφίσουν και να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το απόγευμα της Παρασκευής (19/10) εξερχόμενος του Κοινοβουλίου ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής της πΓΔΜ που αναμένεται, με τον νέο προγραμματισμό, να ξεκινήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος, θα εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Μέχρι αυτή την ώρα όμως παραμένει αμφίβολο εάν θα διεξαχθεί σήμερα ή θα αναβληθεί για άλλη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία, ενώ για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Για να εξασφαλίσει ο Ζόραν Ζάεφ πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή απαιτείται η συγκατάθεση οχτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΓΔΜΣυμφωνία των ΠρεσπώνΣκόπιαΖόραν Ζάεφ