Κόσμος|01.05.2022 18:00

Κορονοϊός – Μπιλ Γκέιτς: Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος η πανδημία να παράγει ένα στέλεχος πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο

Newsroom

Μιλώντας στους Financial Times ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε ότι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία του κορονοϊού, το ενδεχόμενο τα χειρότερα να είναι μπροστά μας δεν είναι αμελητέο, ενώ, προκειμένου να αποτραπεί μία νέα πανδημία, θα πρέπει να συσταθεί μία ομάδα διεθνών ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων, από επιδημιολόγους έως διαμορφωτές ηλεκτρονικών μοντέλων, η οποία θα παρακολουθεί και θα μπορεί να εντοπίσει παγκόσμιες υγειονομικές απειλές και να συντονίσει την αντίδραση των κρατών.

Όπως εξήγησε ο ιδρυτής της Microsoft, ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι έχει ξεπεραστεί η πανδημία του Covid – 19. «Έχουμε ακόμη τον κίνδυνο η πανδημία αυτή να παράγει ένα στέλεχος που θα είναι πιο μεταδοτικό και ακόμη πιο θανατηφόρο. Δεν είναι βέβαια πιθανό, δε θέλω να γίνω η φωνή της καταστροφής, όμως υπάρχει ένα ρίσκο πολύ πάνω του 5% πως δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα αυτής της πανδημίας», υπογράμμισε.

Η τωρινή χρηματοδότηση του ΠΟΥ δεν είναι σοβαρή για την αντιμετώπιση πανδημιών

Ο ΜΠιλ Γκέιτς ήταν αυτός που είχε προειδοποιήσει από το 2015 ότι ο κόσμος δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος στην περίπτωση μίας πανδημίας. Ο ίδιος, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία του υπό την ονομασία Παγκόσμια Επιδημιολογική Απάντηση και Αντίδραση, για την καλύτερη προετοιμασία της ανθρωπότητας από την επόμενη κρίση, εξηγώντας πως θα πρέπει να τεθεί υπό την ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως επανέλαβε επίμονα την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων για την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών. Ως παράδειγμα πρόβαλε το γεγονός πως ακόμη και στους κόλπους του ΠΟΥ, που είναι το μόνο όργανο θα που μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα, υπήρχαν λιγότερο από δέκα άνθρωποι που εργάζονταν με πλήρες ωράριο πάνω στο ζήτημα μιας πιθανής προετοιμασίας μας από μια πανδημία. «Η τωρινή χρηματοδότηση του ΠΟΥ δεν είναι σοβαρή για την αντιμετώπιση πανδημιών». Υπολογίζεται πως από τον Ιανουάριο του 2020 έως τώρα από τον κορονoϊό έχουν χάσει τα ζωή τους πάνω από 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

ειδήσεις τώραΚορονοϊόςΜπιλ Γκέιτςπανδημία