Κόσμος|02.05.2022 18:38

Μαριούπολη: Παιδιά βγήκαν σαν ζόμπι μέσα από τα ερείπια του εργοστασίου Αζοφστάλ

Κώστας Ασημακόπουλος

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες των συνεργείων του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ που βρέθηκαν στις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. Όπως είναι γνωστό, το εργοστάσιο έγινε επί ημερών στόχος των ρωσικών δυνάμεων που υποστήριζαν πως στα υπόγεια του μεταξύ των εκατοντάδων αμάχων κρύβονται μέλη του τάγματος Αζόφ που έχουν επικηρυχθεί.

Ειδική αποστολή του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ χρειάστηκε να αναζητήσουν τις εισόδους προς τα υπόγεια οι οποίες είχαν κλείσει από τα ερείπια που κατέρρευσαν μετά τους βομβαρδισμούς.

Μικρά παιδιά και μητέρες βλέπουν το φως της ημέρας μετά από πολλές εβδομάδες απομόνωσης. Οπως αναφέρουν πέρασαν δραματικές στιγμές και πίστεψαν πως το εργοστάσιο του Αζοφστάλ θα γίνονταν ο τάφος τους.

Δεν είχαν την ίδια τύχη και άλλοι συμπατριώτες τους. Αγνωστος είναι ακόμα ο πραγματικός αριθμός των αμάχων που χάθηκαν από τους βομβαρδισμούς ενώ σύμφωνα με τους Ρώσους αλλά και τους Ουκρανούς μεγάλες είναι οι απώλειες ενόπλων που επιχείρησαν χωρίς αποτέλεσμα να βρουν καταφύγιο στο εργοστάσιο. 

Ερυθρός ΣταυρόςΟυκρανίαΡωσίαπόλεμοςΑζοφστάλ