Κόσμος|03.05.2022 07:55

Ποια είναι η Σφαίρα που λατρεύουν οι Ουκρανοί, που έχει γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο και που θα βγει σε γραμματόσημο

Newsroom

Μια... Σφαίρα έχει ξετρελάνει τους Ουκρανούς που μέσα από τους καπνούς του πολέμου βλέπουν χαραμάδες αισιοδοξίας…
Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία συνεχίζεται με μένος και ένταση και καθημερινά, μέσα από τα πεδία των μαχών κι από τα ερείπια που αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι, ξεπηδούν στο φως μικρές ιστορίες που συγκινούν, γοητεύουν και προκαλούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, που εκ του ασφαλούς μελετούν εξ αποστάσεως έναν πόλεμο που δεν γνωρίζουμε πού και πώς θα καταλήξει. Πρόσφατα, η ιστορία του «Πατρόν», του μικρόσωμου σκύλου Τζακ Ράσελ, προκαλεί εντύπωση.

Ο ρωσικός στρατός πολιόρκησε και βομβάρδισε τη βόρεια ουκρανική πόλη Chernihiv επί ένα μήνα. Οι Ρώσοι απομακρύνθηκαν, αλλά νάρκες και πυρομαχικά έχουν μείνει πίσω τους και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους, που μαζεύουν τα κομμάτια της ζωής τους και προσπαθούν να επιστρέψουν στις ερειπωμένες κατοικίες τους.

Η μασκότ και χρήσιμος βοηθός των πυροτεχνουργών στο Chernihiv είναι ένας δίχρονος Τζακ Ράσελ Τεριέ που ονομάζεται Πατρόν. Είναι ένας μικρός - μεγάλος ήρωας που ήδη έχει κερδίσει τις καρδιές των Ουκρανών και όχι μόνο.
Ο Πατρόν φοράει ένα μικρό προστατευτικό γιλέκο που έχει γραμμένο το όνομά του και ραμμένη μια ουκρανική σημαία. Είναι ένα αεικίνητο, εύστροφο σκυλί - όπως τα περισσότερα Τζακ Ράσελ άλλωστε - και το όνομά του, Πατρόν σημαίνει στα ουκρανικά κάλυκας σφαίρας! Ο Πατρόν θα προτιμούσε να παίζει με τα παιχνίδια του και να ψάχνει κόκκαλα, αλλά ο πόλεμος τον έχει κάνει κι αυτόν στρατιώτη.

«Σήμερα καθαρίζουμε τον χώρο του πρώην προπονητικού κέντρου χιονοδρομιών. Μέχρι στιγμής έχουμε βρει δύο αντιαρματικές νάρκες και δύο αποθήκες πυρομαχικών. Μόλις αρχίζουμε την ανίχνευση, του κτηρίου και μας περιμένει μετά το άλσος πίσω του», λέει ο πυροτεχνουργός Μιχαίλ Ίλιεφ. Είναι αυτός, ο χειριστής του Πατρόν, τον οποίο θεωρεί κάτι σαν παιδί του!

«Είναι ένα καθαρόαιμο Τζακ Ράσελ Τεριέ, με χαρτιά γενεαλογίας. Όταν το αγοράσαμε, πριν από δύο χρόνια, θέλαμε να τον πάμε σε εκθέσεις. Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει και αντί να πηγαίνουμε σε εκθέσεις, ψάχνουμε για νάρκες», εξηγεί ο Ίλιεφ.
Ο Ίλιεφ είναι επαγγελματίας πυροτεχνουργός και ο Πατρόν ερασιτέχνης… Όπως αποδείχθηκε, ωστόσο, έχει ένα φυσικό ταλέντο: Σε περίπου ένα μήνα έχει εντοπίσει 150 νάρκες και εκατοντάδες πυροκροτητές.

Για ένα κομμάτι τυρί...

«Όταν άρχισε ο πόλεμος, έπιασα δουλειά στην αναζήτηση άσκαστων βομβών, ναρκών και κάθε λογής πυρομαχικών που θα ήταν επικίνδυνα για τους πολίτες. Για συντροφιά έπαιρνα μαζί και τον Πατρόν κι εκείνος σταδιακά άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον στο να ψάχνει και να ανακαλύπτει νάρκες, ιδιαίτερα τις μεγάλες αντιαρματικές. Έμαθε ότι αν έσκαβε και έβρισκε κάτι, θα έπαιρνε μια ανταμοιβή: ένα κομμάτι τυρί. Το λατρεύει το τυρί. Δουλεύουμε καθημερινά. Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Ο κόσμος ζητά τον καθαρισμό της ναρκοθετημένης περιοχής, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τα χωριά τους», λέει ο ίλιεφ.
Πολλοί ρωτούν τον ίλιεφ, αν είναι επικίνδυνη η δουλειά για τον Πατρόν;
«Δεν θα τον αφήσω να πάει εκεί όπου φαίνεται να είναι επικίνδυνα για αυτόν, άλλωστε είναι το κατοικίδιό μας, μέλος της οικογένειας μας», απαντάει.
Τι ακριβώς κάνει ο Πατρόν, δεν θέλει να το συζητήσει με λεπτομέρειες, παραδέχεται όμως ότι και οι δύο έχουν αρκετή δουλειά.
Συνολικά 40 πυροτεχνουργοί εργάζονται στην περιοχή Chernihiv και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να καθαριστεί η περιοχή.

«Υποθέτω ότι θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο. Πρώτα καθαρίζουμε οικισμούς, χωριά, σπίτια και μετά θα ξεκινήσουμε τον καθαρισμό των δασών·είναι γεμάτα βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και οπλισμένες νάρκες. Οι γέφυρες είναι επίσης παγιδευμένες».
Σε λίγες εβδομάδες, ο Πατρόν έγινε διασημότητα. Όλες οι μεγάλες εφημερίδες του κόσμου έχουν γράψει για αυτόν, ο λογαριασμός του στο instagram ακολουθείται από πάνω από 190.000 άτομα από όλο τον κόσμο και τα Ουκρανικά Ταχυδρομεία ετοιμάζονται να εκδόσουν γραμματόσημο με την εικόνα του. Τι τον νοιάζουν όλα αυτά τον Πατρόν, αφού μ' ένα κομμάτι τυρί είναι ευτυχισμένος.

σκυλίπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώρανάρκεςπυροτεχνουργοί