Κόσμος|03.05.2022 09:00

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία θα «προσαρτήσει» περιοχές όπου ζουν φιλορώσοι - Έτοιμη για νέες κυρώσεις η ΕΕ

Newsroom

Στην Ουκρανία εξακολουθούν να είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας με τις μάχες να συνεχίζονται σε μια χώρα που εδώ και παραπάνω από δύο μήνες βρίσκεται σε πόλεμο.

Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εννοεί να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ’ και τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ’», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.

Ζελένσκι σε Λαβρόφ για «εβραϊκή καταγωγή του Χίτλερ»: Η Ρωσία δεν ξέχασε τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και το Ισραήλ με αφορμή τη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ πως ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή δείχνει ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν έχω λόγια... Κανείς δεν άκουσε καμία άρνηση ούτε καμία δικαιολογία από τη Μόσχα. Το μόνο που έχουμε από εκεί είναι σιωπή... αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει ξεχάσει όλα τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, σε νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Ή ίσως δεν έμαθαν ποτέ αυτά τα μαθήματα».

Έτοιμη για νέο πακέτο κυρώσεων η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Τζουζέπ Μπορέλ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη του Παναμά, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, πως η ΕΕ ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της εβδομάδας, που αναμένεται να συμπεριλάβει το εμπάργκο. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε πάντως πως ελπίζει η ΕΕ να λάβει «μέτρα για να περιορίσει κατά πολύ» τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη, παραδεχόμενος πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.

«Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο συμβούλιο», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.

ΟυκρανίαΗΠΑΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραπόλεμος