Κόσμος|04.05.2022 07:40

Πόλεμος Ουκρανία: Προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς οι Ρώσοι – Σήμερα το σχέδιο της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη λίστα των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους συνεχώς να αυξάνονται. Μονάδες του στρατού της Ρωσίας αποπειρώνται να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε την Τρίτη το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε ειδικότερα.

Για να υποστηρίξουν την προέλασή τους, «οι εισβολείς μετακίνησαν συστοιχίες βαρέων ολμοβόλων 240 χιλιοστών Τιουλπάν και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Σμιρτς από την περιοχή Μπιέλγκοροντ σε αυτή της Ιζιούμ», πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο περισσότερους προπαγανδιστές της Ρωσίας, διεμήνυσε επίσης Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μέσω Twitter, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται για να αποκλειστούν περαιτέρω ρωσικές τράπεζες από διεθνή συστήματα διαχείρισης πληρωμών και διατραπεζικής επικοινωνίας και θα βάλει στο στόχαστρο «παράγοντες» που διασπείρουν «παραπληροφόρηση». Πρόσθεσε ότι προχωρούν οι ετοιμασίες για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία το αργότερο σήμερα, ανέφεραν ενημερωμένες πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στο περιθώριο των μαχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τρίτη.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη.

Το μέτρο θα εγγραφεί στη νέα ομοβροντία κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες, έπειτα από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, καθώς αρκετά από τα 27 κράτη μέλη πρόβαλαν αντιρρήσεις εξαιτίας του αντίκτυπου της απόφασης αυτής στις οικονομίες τους.

Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Όμως πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μείωσε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία, που αποτελούσαν το 35% της συνολικής ποσότητας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στο 12% των εισαγωγών μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Η εισβολή στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να επανεξετάσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, εξαγωγές τεράστιας αξίας για την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι 27 εισήγαγαν από τη Ρωσία ορυκτά καύσιμα αξίας 44 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών Bruegel, το ρωσικό πετρέλαιο που καταναλώνεται καθημερινά στην Ευρώπη έχει αξία 450 εκατομμυρίων δολαρίων και εν μέρει χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ήδη τον Μάρτιο, στην αρχή του πολέμου. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές κάλυπταν ούτως ή άλλως μικρό μέρος των αναγκών της χώρας, ειδικά σε σύγκριση με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, εξαιρέσεις από το εμπάργκο προβλέπονται μόνο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων, η Sberbank, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, θα υποστεί τιμωρητικά μέτρα, ενώ στο στόχαστρο θα μπουν άλλες δύο τράπεζες και τηλεοπτικοί σταθμοί που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες διασπείρουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο.

Οι τράπεζες που προστίθενται στη μαύρη λίστα θα αποκλειστούν από το διεθνές σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT. Για να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις απαιτείται ομόφωνη έγκριση των 27. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αναμένεται να αρχίσουν διαβουλεύσεις σήμερα. Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις από καμία πρωτεύουσα, τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός ημερών.

Η υποστήριξη στις παραδόσεις όπλων συρρικνώνεται στη Γερμανία

Το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας συρρικνώνεται, υποδεικνύει δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με την έρευνα Trendbarometer για λογαριασμό των RTL/ntv, το ποσοστό των Γερμανών που τάσσεται υπέρ των παραδόσεων όπλων μειώθηκε στο 46%, από 55% στις αρχές Απριλίου. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από το 33% στο 44% το ίδιο διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων –το 70%– εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και των συνομιλιών· αντίθετα, το 24% θεωρεί πως η λύση χρειάζεται να είναι στρατιωτική.

Η μεταστροφή του κλίματος στη Γερμανία καταγράφεται την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων.

Κατά τη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θεωρεί ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες, αν όχι στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 34% δεν θεωρεί πως θα συμβεί αυτό.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 πολιτών της Γερμανίας.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώρα