Κόσμος|05.05.2022 13:05

Τουρκία: Στο 70% ο επίσημος πληθωρισμός - Σε υπερπολλαπλάσιο ποσοστό αναφέρονται ανεξάρτητες πηγές

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Πέμπτη, 5 Μαΐου, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 69,97% σε ετήσια βάση. Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο από το 2002, οπότε ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Τον Απρίλιο του 2022 σημειώθηκε αύξηση 7,25% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο. Σύμφωνα, ωστόσο, με την ανεξάρτητη Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 8,68% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, ενώ η άνοδος το τελευταίο 12μηνο ήταν 156,86%. Ο πληθωρισμός βρίσκεται τώρα μόλις λίγες ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ανώτατο όριο του 73,2% που καταγράφηκε κατά την οικονομική κρίση το 2001.

Η λίρα διαπραγματεύτηκε με πτώση 0,6% στα 14,83 ανά δολάριο την Πέμπτη. Έχει χάσει περισσότερο από το 10% της αξίας του φέτος παρά τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος από την κεντρική τράπεζα και τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της το 2021, ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα. Οι απώλειες της λίρας οδήγησαν σε απότομες αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών. Η Τουρκία μείωσε τα επιτόκια, καθώς η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκε. Η χώρα εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καταναλώνει. 

Η Τουρκία βιώνει τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των οικονομιών της G-20, αφότου η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους, όταν σε όλο τον κόσμο έσφιγγαν τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών. Ο πληθωρισμός αναμενόταν να επιταχυνθεί στο 68%, σύμφωνα με εκτίμηση του Reuters σε 14 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Έως τρία χρόνια φυλάκιση σε όσους δημοσιεύουν στοιχεία πληθωρισμού εκτός της επίσημης Στατιστικής Υπηρεσίας

H κυβέρνηση ΑΚΡ ετοιμάζεται να επιβάλει ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια σε όσους δημοσιεύουν στοιχεία πληθωρισμού εκτός της επίσημης Στατιστικής Υπηρεσίας. Υποστηρίχθηκε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει κυρίως την ENAG, την οποία η TUIK έχει μηνύσει με την αιτιολογία ότι «βλάπτει την αξιοπιστία της».

Ο διευθυντής της ENAG, καθηγητής Βεϊσέλ Ουλουσόι, δήλωσε: «Ακόμα κι αν γίνει νόμος, δεν θα λάβουμε άδεια από την TUIK. Θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε τα στοιχεία μας». Το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας ανέρχεται στο 14%. Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι ενδέχεται να αυξήσουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών. Αντίθετα, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την επανεκλογή του το 2023, χρησιμοποίησε προεδρικά διατάγματα για να απολύσει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λιγότερο από τρία χρόνια. Η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί χαμηλά επιτόκια για να διοχετεύσει φθηνά δάνεια σε εξαγωγείς και άλλες εταιρείες ως μέρος ενός οικονομικού σχεδίου για την τόνωση των εξαγωγών και της ανάπτυξης. Η Τουρκία ακολουθεί τη Βενεζουέλα, το Σουδάν, τη Λιβύη, τη Συρία και τη Ζιμπάμπουε όσον αφορά τον υψηλό πληθωρισμό.

οικονομική κρίσηειδήσεις τώραπληθωρισμόςΤουρκία