Κόσμος|05.05.2022 20:02

Συγγνώμη Πούτιν σε πρωθυπουργό του Ισραήλ για τα σχόλια Λαβρόφ περί «Εβραίου Χίτλερ»

Newsroom

Συγγνώμη φέρεται να ζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τον «Εβραϊκής καταγωγής Αδόλφο Χίτλερ».

Το σχόλιο του Λαβρόφ για τον «Εβραίο» Χίτλερ και η «συγγνώμη» του Πούτιν

Οι δύο άνδρες είχαν την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων για την κατάσταση στη Μαριούπολη και τους εγκλωβισμένους αμάχους. Η αναφορά για τον Λαβρόφ και τα σχόλιά του γίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού. Όπως επισημαίνεται η συγγνώμη έγινε δεκτή από τον Ναφτάλι Μπένετ.

Σε συνέντευξή του την 1η Μαΐου στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε ότι «και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι Εβραίοι».

Ηγέτες δυτικών χωρών κατήγγειλαν τα σχόλια του Λαβρόφ και ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι λησμόνησε τα διδάγματα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του πως τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ είναι «αντιιστορικά» και «εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο».

Βλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΝαφτάλι ΜπένετΡωσίαΙσραήλΣεργκέι Λαβρόφ