Κόσμος|08.05.2022 11:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια κατακραυγή από επίθεση σε σχολείο που ήταν καταφύγιο - Δεκάδες κάτω από τα συντρίμμια

Newsroom

Την παγκόσμια οργή έχει προκαλέσει η επίθεση του ρωσικού στρατού σε ένα σχολείο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από περίπου 90 αμάχους, στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Οι Αρχές εκφράζουν ανησυχίες για τουλάχιστον 60 νεκρούς στα συντρίμμια του κτιρίου. Άμεση ήταν και η καταδίκη από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε:  «Η Ρωσία διέπραξε αυτό το βάναυσο έγκλημα πολέμου λίγο πριν από την Ημέρα Μνήμης και Συμφιλίωσης, επαναλαμβάνοντας συνεχώς την τραγωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σταματήστε τον Ρωσικό Πόλεμο».

Ο Serhiy Hayday, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ, δήλωσε ότι διασώθηκαν 30 άνθρωποι που βρίσκονταν στο σχολείο, εκ των οποίων επτά τραυματίστηκαν.

Τα πτώματα δύο ανθρώπων βρέθηκαν στα συντρίμμια, ανέφερε ο Hayday σε ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή, προσθέτοντας πως είναι «πιθανό ότι και οι 60 άνθρωποι που είχαν μείνει κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου σκοτώθηκαν», όπως μεταδίδει το CNN.

Ρωσικό αεροσκάφος είχε ρίξει βόμβα στο σχολείο στο χωριό Μπιλοχορίβκα, το οποίο απέχει περίπου επτά μίλια από τις γραμμές του μετώπου, σύμφωνα με τον Hayday.

Το χτύπημα σημειώθηκε περίπου στις 16:37 τοπική ώρα το Σάββατο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές που χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις ώρες για να σβήσουν, είπε επίσης ο αξιωματούχος.

Οργή Ζελένσκι - «Εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι έχει μείνει άφωνος αφού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ένα μουσείο αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

Ειδικότερα, στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στο χωριό Σκοβοροντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία επλήγη η στέγη του μουσείου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο και να τραυματιστεί ο 35χρονος φύλακάς του. Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας, γνωστοποίησε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

«Κάθε ημέρα αυτού του πολέμου ο ρωσικός στρατός κάνει κάτι που με αφήνει άφωνο. Αλλά μετά, την επομένη, κάνει κάτι άλλο που σε κάνει να νιώθεις ξανά με τον ίδιο τρόπο», σχολίασε ο Ζελένσκι σε νυχτερινό του διάγγελμα το Σάββατο.

«Στοχευμένες επιθέσεις εναντίον μουσείων – ούτε καν οι τρομοκράτες δεν θα το σκεφτόντουσαν αυτό. Αλλά εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε», τόνισε.

Ο Σκοβορόντα, Ουκρανός κοζακικής καταγωγής, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο χωριό Ιβανόβκα, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε προς τιμήν του Σκοβοροντινίβκα.

«Φέτος γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου», επεσήμανε ο Σινεγκούμποφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κατακτητές μπορούν να καταστρέψουν το μουσείο όπου ο Χριχόρι Σκοβορόντα εργάστηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και όπου ετάφη. Αλλά δεν θα καταστρέψουν τη μνήμη μας και τις αξίες μας», συμπλήρωσε.

Δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, «το κακό επέστρεψε» στην Ουκρανία, είπε, «υπό διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό». «Δεν αντέξαμε ούτε έναν αιώνα. Το "ποτέ ξανά" ήταν αρκετό για 77 χρόνια», είπε παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος στο μήνυμά του για την Ημέρα της Νίκης.

ΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραπόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανία